HEKLANJE

Što je to tofu i jeli dobro za zdravlje?

TEMU APP 100 E KUPON

Kad prvi put vidite tofu, uvijek imate određena pitanja: je li to sir? Slatko je; Je li to gips? Zašto toliko “sklizne”? I što je najvažnije, jede li se? Ne naglašavajte jer imamo sve odgovore i gotovo možemo jamčiti da ćemo vas, ako vas ne volimo, definitivno natjerati da probate!
Krenimo s osnovama. Tofu je sojin proizvod, koji je posebno popularan u kuhinjama dalekih istočnih zemalja, ali i među vegetarijancima i veganima. Da bi se došlo do konačnog oblika tofua, tj. Dobro poznatih bijelih kvadrata, sojino se mlijeko najprije zgruša, postupak koji dovodi do odvajanja skute od sirutke. Zatim se prešani gelovi prešaju, dajući nam konačni oblik.
I zašto bih trebao jesti tofu?
Ali naravno jer je izvor vrijednih hranjivih sastojaka. Ne samo da je malo kalorija, sa samo 123 kalorije na 100 g, već sadrži i 8 esencijalnih aminokiselina za ljudsko tijelo, što ga čini idealnom zamjenom za proteinsku hranu životinjskog podrijetla sa 14 g. bjelančevina na 100 g. Ima prilično nizak sadržaj ugljikohidrata sa samo 1 g. na 100 g, siromašna je kolesterolom i bogata omega-3 masnim kiselinama. Za sve one koji tvrde da vegani ne “dobivaju” dovoljno kalcija, recimo 115 gr. osigurati 75% preporučene dnevne doze. I kao da sve ovo nije dovoljno, sadrži izoflavonoide, tvari za koje se smatra da pomažu u poboljšanju pamćenja, dok je ujedno i izvrstan izvor bakra, elementa koji je neophodan za pravilan rad crvenih krvnih stanica. Također je bogat izvor selena koji ima antioksidativno djelovanje, željeza i cinka. Da ne spominjem, porcija tofua od 75 gr. sadrži 64% tjelesnih dnevnih potreba za gore navedenim komponentama. Jesmo li odgovorili na vaše pitanje?
Sve dobro i dobro, ali kako se jede?
Istina je da većina onih koji to pokušaju stvore vrlo loše mišljenje. A to se događa iz dva razloga. Prvo, većina ljudi misli da je to sir, a drugo, malo ih zna pravilno kuhati.
Izgledom podsjeća i na način na koji se proizvodi sa sirom, no apsolutno nema nikakve veze s njegovim okusom i uporabom. Da biste imali ideju o tome što je to, zamislite je kao spužvu koja nema apsolutno nikakav okus i koja upija bez obzira na okus koji se “nađe uokolo”. Dvije su vrste tofua, svila koja se uglavnom koristi za slatkiše, poput slastičarskih krema, tiramisua i sladoleda, te čvrsta ili ekstra čvrsta, koja se uglavnom koristi za slana jela, od juha do sendviča. Važno je prije zamotavanja zamotati ručnikom i na vrh staviti nešto teško kako biste uklonili većinu tekućina. Tada ga možete narezati na kriške ili kockice i pržiti da stavite u sendvič ili izmrviti i kuhati u tavi sa špinatom, kurkuma i papar za ukusan doručak koji podsjeća na jaja. Za ukusno i zdravo jelo, narežite tofu na kockice, marinirajte ga nekoliko minuta u mješavini umaka od tahinija i slatkog čilija i pecite u pećnici na 175 stupnjeva dok ne postane zlatno s obje strane. Dobit će prekrasnu koru, dok njegov slatkasti i začinjeni okus štiti jednostavnu i blagu pratnju, poput riže ili povrća s roštilja. Napravite gornje recepte i kladimo se da ćete se predomisliti u vezi s tofuom!
Gdje ga mogu naći?
Možete ga pronaći u trgovinama s organskim ili vegetarijanskim proizvodima, ali pripazite da na ambalaži stoji da je riječ o organskom proizvodu, jer u protivnom može biti mutiran i predstavljati rizik za vaše zdravlje.