HEKLANJE

Što je uskraćivanje kredita i što možete učiniti u vezi s tim?

Potrebna pisana obavijest

Morate biti pismeno obaviješteni zašto ste odbijeni za kreditnu karticu ili zajam. Ako u pismu koje ste primili nije navedeno zašto vam je odbijeno, mora vam biti navedeno vaše pravo da dobijete konkretne razloge odbijanja ako to zatražite. Uvijek biste trebali zatražiti ovu informaciju.



Razlozi koje navode za odbijanje vaše prijave moraju biti konkretni, kao što su “Vaš prihod je prenizak”, “Niste dovoljno dugo radili” ili “Niste dobili dovoljno bodova u našem sustavu kreditnog bodovanja.”

Općenite izjave poput: “Niste ispunili naše standarde” nisu dovoljne. Ako su pregledali vaše kreditno izvješće prije donošenja odluke, moraju vam reći ime agencije za prijavu kreditne sposobnosti koja im je dala vaše kreditno izvješće.

Imate pravo na besplatnu kopiju svog kreditnog izvješća

Imate pravo dobiti besplatnu kopiju svog kreditnog izvješća u roku od 60 dana od odbijanja kredita. Jednostavno se obratite agenciji za izvješćivanje o kreditnoj sposobnosti koja je dostavila kreditno izvješće i zatražite besplatno izvješće.

Također možete dobiti besplatno izvješće o kreditnoj sposobnosti svakih 12 mjeseci.

Sustavi kreditnog bodovanja

Posuđivanje novca je rizik. Većina ljudi plaća svoje račune, ali neki ne. Tvrtke ne žele davati kreditne kartice ili posuđivati novac ljudima koji ga vjerojatno neće vratiti. Kako bi im pomogli da odluče jeste li dobro rizični ili ne, većina tvrtki koristi sustave kreditnog bodovanja. Sustavi kreditnog bodovanja pomažu im da odluče koliko je vjerojatno da ćete vratiti novac koji ste od njih posudili ili naplatili na kreditnoj kartici.



Kada podnesete zahtjev za kredit ili zajam, tvrtka će pregledati vašu prijavu i vaše kreditno izvješće. Oni dobivaju vaše kreditno izvješće od agencije za izvješćivanje o kreditnoj sposobnosti. Vaše kreditno izvješće govori im o vašoj kreditnoj povijesti. Govori im plaćate li račune na vrijeme ili obično kasnite s plaćanjem. Također im govori koliko dugujete za svoju kuću, automobil i druge kredite i kreditne kartice koje već imate.

Uzimaju informacije o vama iz vaše prijave i kreditnog izvješća i unose ih u računalni program. Računalni program uzima te informacije i daje kreditnu ocjenu. Vaš kreditni rezultat pomaže im da odluče hoće li vam odobriti ili uskratiti kredit.

Jedan od najčešće korištenih rezultata je vaš FICO rezultat. Što je vaš FICO rezultat veći, to je bolji zajam koji možete dobiti. Pomoću ovog kalkulatora možete saznati za koju kamatnu stopu imate pravo. Ako je vaš FICO rezultat nizak, možete naučiti kako poboljšati svoj rezultat.



Podaci koji se mogu i ne mogu uzeti u obzir u vašoj kreditnoj sposobnosti

Kada podnesete zahtjev za kreditnu karticu ili zajam, mogu uzeti u obzir vaše prihode, troškove, dugove i kreditnu povijest, ali ne mogu uzeti u obzir vaš spol, rasu, nacionalno podrijetlo, vjeru ili dob, osim ako ste mlađi od 18 godina.

Moraju računati kao prihod svaki novac koji dolazi od punog ili skraćenog radnog vremena, javne pomoći, alimentacije za djecu, alimentacije, mirovine, rente ili mirovine. Ne mogu odbiti kredit zbog izvora vašeg prihoda.



Ako ste u braku i dijelite isti račun, tvrtke koje prijave podatke o vašem računu agenciji za izvješćivanje o kreditnoj sposobnosti moraju prijaviti oba vaša imena. To će svakom od vas omogućiti da izgradi zasebnu kreditnu povijest.

Što učiniti ako vam je kredit odbijen

Da biste bolje razumjeli zašto vam je kredit odbijen, razgovarajte s nekim u kreditnom odjelu u tvrtki koja vam je kredit uskratila. Također biste trebali razgovarati s njima ako je kredit odobren, ali uz veću kamatu nego što ste željeli. Pitajte ih je li korišten sustav bodovanja. Ako je tako, pitajte ih koji su faktori doveli do toga da vam je kredit uskraćen ili da ste dobili kredit pod lošijim uvjetima nego što ste željeli. Pitajte ih koji su najbolji načini poboljšanja vaše aplikacije.

Ako vam je odbijeno zbog netočnih podataka u vašem kreditnom izvješću, nabavite svoje kreditno izvješće i osporite pogreške koje se u njemu nalaze. Pregledajte svoje kreditno izvješće i ispravite pogreške.

Ako vam je odbijeno jer imate previše kreditnih kartica ili previše nepodmirenih dugova, možete se ponovno prijaviti nakon plaćanja dugovanja ili zatvaranja nekih računa.

Vaš kreditni profil se uvijek mijenja

Vi kontrolirate svoju kreditnu sposobnost. Vaša kreditna sposobnost postaje bolja kada plaćate račune na vrijeme, plaćate račune i smanjujete broj kreditnih kartica koje imate ili povećavate prihod. Kako se vaša kreditna sposobnost bude poboljšavala, tvrtke će vam biti spremnije dati kredit po dobrim kamatama.

Liposukcija lica

Liposukcija lica Dijeta i tjelovježba mogu pomoći mnogim dijelovima tijela da uklone salo. No čini se da ništa od njih