HEKLANJE

Što liječi oftalmolog i po čemu se oftalmolog razlikuje od oftalmologa?

S kojim liječnikom se trebate obratiti ako vas iznenada bole oči, trebate provjeriti vid i odabrati sredstva za korekciju?
KAKVA JE RAZLIKA IZMEĐU OHISTA I OFTALMOLOGA?
Oftalmolog i oftalmolog dijagnosticiraju i liječe očne bolesti, odabiru sredstva za korekciju vida i rade profilaksu. Malo je pacijenata koji znaju koja je razlika između ova dva stručnjaka. Mnogo je raširenih mišljenja: na primjer, da je potreban sastanak s oftalmologom ako je potrebna operacija, a oftalmolog odabire isključivo terapijske metode za ispravljanje vidne oštrine. Jedan broj pacijenata misli da se oftalmolog razlikuje od oftalmologa s višom kvalifikacijom, a neki su sigurni da jedan specijalist može obavljati privatnu praksu, a drugi ne.
Koja je stvarna razlika između oculista i oftalmologa?
Zapravo nema razlike kojem liječniku ići. Oftalmolog i oftalmolog jedan su isti specijalist. Imaju iste kvalifikacije, obrazovanje, liječe iste očne bolesti, koriste iste metode liječenja organa vida, terapijske i kirurške.
Jedina razlika između oftalmologa i oftalmologa je podrijetlo same riječi. Jedan je izveden iz latinskog Oculus, a drugi iz grčkog Ophthalmosa, što znači “oko”. Koncept “oftalmologa” pojavio se u našoj medicini relativno nedavno. To je vjerojatno razlog zašto se riječ “oftalmolog” obično koristi u usmenom govoru, a pojam “oftalmolog” ima u pisanom govoru i među stručnjacima.
Pazite na sebe i svoje oči!