HEKLANJE

Što su trnci?

Glavni razlog je pritisak na periferne živce. Mozak neprestano prima poruke iz brojnih živaca u rukama i nogama. Živci koji šalju ove poruke razlikuju se po vrsti i reliktnosti, pa će njihov odgovor na bilo kakvu, čak i blagu štetu, varirati. Primjerice, kada dulje vrijeme prekrižimo noge, živac koji ide do stopala i uz površinu u unutarnjem dijelu koljena stisnut je potkoljenicom i funkcioniranje nekih vlakana je donekle poremećeno. Budući da su živci različitih vrsta, oni reagiraju na taj pritisak na prilično različitim razinama. Stanice leđne moždine i mozak počinju primati dolazne poruke u pogrešnoj kombinaciji, a osjeti koje prenose u svjesni dio našeg mozga postaju nepravilni. Budući da živci koji prenose osjećaj trnaca djeluju učinkovitije, valjane su samo poruke koje ti živci prenose.
Trnci nas upozoravaju da dovedemo zahvaćenu ruku ili nogu u ugodniji položaj prije nego što je dotični živac ozbiljno oštećen. S druge strane, trnci također mogu biti znak bolesti. Trnci se također mogu osjetiti kada područja mozga i leđna moždina koja rješava poruke s živaca je oštećena. Međutim, u tako ozbiljnim slučajevima može se osjetiti trnce. Stalno je i popraćeno drugim simptomima, ovisno o tijelu. Ova značajka pomaže razlikovanju trnaca, što je znak ozbiljnih problema bolest, od bezazlene vrste koju s vremena na vrijeme svi osjećaju.
Živčane bolesti s vremena na vrijeme mogu izazvati trnce. To su posljedica upale živaca, otrovnih tvari, dijabetesa ili, rjeđe, udaljenog utjecaja raka na tijelo. Uzrok trnaca je taj što mozak prima složene poruke jer oštećenja ometaju funkciju različitih vrsta živčanih vlakana na različitim razinama. Općenito, budući da ove bolesti oštećuju mnoge živce odjednom, trnci se javljaju na obje noge ili u svim rukama i nogama i ne nestaju s promjenom položaja pacijenta.
Živci stisnuti kostima ili tkivima također mogu biti oštećeni. Ova je situacija češća u zglobu zbog kompresije medijalnog živca dok prolazi kroz tunel koji čine kosti i zglobni ligamenti. Rezultat je sličan trncima koji se javljaju u ponoć ili kad radite zanat kao što je pletenje. Ovo se često stanje naziva sindrom karpalnog kanala i može se liječiti udlagivanjem zgloba ili operacijom radi ublažavanja pritiska na živac.
Neka živčana vlakna u području s nedovoljnom opskrbom krvlju mogu biti malo oštećena i prouzrokovati trnce, baš kao i pod pritiskom. Trnci u lijevoj ruci mogu se javiti i tijekom srčanog udara. Područje leđne moždine koje analizira poruke iz srca prekomjerno je stimulirano, a budući da su poruke o bolu iz srca tako intenzivne, mozak to tumači kao da uključuje ruku, stvarajući osjećaj trnaca.
Također treba napomenuti da poremećaji cirkulacije također uzrokuju trnce. Drugi uzrok trnaca je anemija zbog nedostatka vitamina B12. Ova bolest, koja se naziva perniciozna anemija, liječi se davanjem vitamina B12 pacijentu u redovitim razmacima.

Pobjeda i poraz: Što nas uče?

Svako iskustvo, pozitivno ili negativno, polazna je točka za učenje. To predstavlja kontakt sa stvarnošću i sposobno je generirati znanje.