HEKLANJE

Što trebate znati o kancerogenima u dimljenom mesu

Prema Derzhspozhivstandartu, “tekući dim” zabranjen je za upotrebu kao jak kancerogen u mnogim zemljama svijeta.
Kako se stvara tekući dim?
Prirodni “tekući dim” dobiva se destilacijom i filtriranjem običnog drvenog dima. Prema samim proizvođačima, piljevina lišćara s određenim udjelom vlage sagorijeva se na određenoj temperaturi, zatim se čestice dima propuštaju kroz kolektor vodom, gdje se čiste od štetnih nečistoća – katrana, katrana, karcinogena koji se ne otapaju u vodi i potpuno su uklonjeni od dima …
Prema stručnjacima, tekućine za pušenje su različitog sastava. Najčešće kombinacije komponenata: od 11 do 92 posto – voda, od 0,2 do 2,9 posto – fenoli, od 2,9 do 9,5 posto – kiseline, od 2,6 do 4,6 posto – karbonilni spojevi …
“Tekući dim” ponekad se unosi legalno, ali češće ilegalno. Na seriji se često ne navodi niti sastav niti naziv tvari: tekućine i prašci za “brzo pušenje” prolaze kroz carinu kao dodatak hrani. Na pakiranju se nalazi broj ili tajanstvena latinska kratica.
Prema Derzhspozhivstandartu, “tekući dim” zabranjen je za upotrebu kao jak kancerogen u mnogim zemljama svijeta. U europskim zemljama usvojeni su standardi za uporabu različitih aditiva dopuštenih za upotrebu.
Neki proizvođači mogu premašiti preporučene koncentracije “tekućeg dima” tretiranjem ustajalog mesa ili ribe kako bi se ugušio neukus.
Pileće noge i krila, skuša, sitne ribe poput kapelana podvrgavaju se pseudo-pušenju. Proizvodi natopljeni “tekućim dimom” izgledaju isto kao i dimljeni – ne možete znati, a mirišu na dim. Proizvođači dodaju ovaj sastav čak i u omot i mljevene kobasice – proizvod je zapravo prokuhan, a miris i okus su poput dimljene.
Je li “tekući dim” štetan? Mišljenje stručnjaka:
ALEXANDER PITITSA, glavni liječnik onkološkog dispanzera u Kramatorsku: “Dimljeno meso može se povremeno koristiti”
– Je li istina da dimljeni proizvodi stječu kancerogena svojstva kao rezultat duljeg dodira s dimom?
– Naravno, u dimljenom mesu ima karcinogena. Pogotovo u onima koje se ne proizvode prirodno pušenjem u dimu prirodnog drva za ogrjev, već se koriste razne kemijske tehnologije, tekućine poput “tekućeg dima”, u koje se meso umače. Takvo dimljeno meso posebno šteti tijelu, a danas ih je najviše na policama.

Pobjeda nad učincima starenja

Nitko se ne veseli borama, niskoj energiji i drugim učincima starenja na tijelo. Kada traže svoju “fontanu mladosti”, najveća pogreška