HEKLANJE

Što učiniti ako nakon rada za računalom sve izgleda dvostruko

Ako čitate ovaj tekst, a slova na ekranu su zamagljena, vrat vas gori i neugodno zaboli u očima, imate računalni vizualni sindrom. To znači da su oči umorne i ne mogu se usredotočiti ni na što. Ovo nije bolest, već prolazna reakcija. I nije samo računalo krivo, već vrijeme provedeno iza njega. Reći ćemo vam kako pobjeći od ovoga i zašto je bolje zabiti na gimnastici za oči.
Zašto se oči umaraju kad dugo sjedite za računalom
Budući da ljudske oči, poput tijela općenito, nisu prilagođene da 8 sati sjede za računalom. Evolution nas je zamislila kao lovce koji prelaze desetke kilometara u potrazi za plijenom. No, pokazali smo se pametnijima i smislili dostavu hrane u ured kako ne bismo odvratili pozornost od radnog procesa. Prema najnovijim podacima , računala se koriste u više od 50-70% ljudskih aktivnosti. Ovo je prikladno za sve osim za naš vizualni aparat.
Računalo vam zapravo NE kvari vid
Ne žurite za sve optuživati ​​računalo: mit je da vam kvari vid. Isto vrijedi i za pametne telefone, tablete i druge elektroničke uređaje. Zasloni modernih naprava ne utječu na oči.
Ranije smo, radeći sa starim računalima, mogli osjećati nelagodu. Kontrastna pozadina, treperenje zaslona i odsjaj na njima – bila je bol za naše oči. Ako zamišljate da je oko jedan veliki mišić, samo pomislite kako ono pati ako treba mahati u teretani barem 6 sati dnevno.
Moderna prijenosna računala ne kvare vam vid – većina modela neprimjetno treperi i ne blješti, sama slika je visoke kvalitete. Oči su ugodne. Ostaje jedan, najvažniji problem – jedva trepćemo dok ustrajno gledamo u zaslon. Stoga je do kraja radnog dana tekst na ekranu pred vašim očima jasan, a u daljini je sve zamagljeno.
Independent je objavio prosječno računarsko vrijeme za uredske radnike u godini – 1.700 sati! Ispada oko 6 i pol sati dnevno, ne računajući vikende. Ne iznenađuje da se do kraja dana 70% uredskih radnika žali na zamagljen vid, glavobolju i napetost mišića vrata.
Kako shvatiti da nemate bolest, već računalni sindrom
Oftalmolozi računarski sindrom ne smatraju bolešću. Njegov je mehanizam sljedeći: ako rijetko trepćemo, površina oka se osuši i ne prima vlagu. Oko je obično prekriveno suznim filmom, ali ovdje postaje tanje i poderano. To uzrokuje nelagodu: bol, peckanje, peckanje u očima. Ako se vratite kući, odmorite se i simptomi nestanu – ovo nije kratkovidnost, nemojte paničariti.
Ova je reakcija privremena i reverzibilna ako se paze na oči. A ako se ne borite protiv sindroma, tada će vam se vid stvarno pogoršati, razvit će se prava kratkovidnost ili drugi problemi.
Kako ne pokvariti vid ako satima radite za računalom
Promatrajte vizualni režim 20-20-20
Ovo je najvažnija preporuka Američkog društva za optometriju. Svakih 20 minuta trebali biste usmjeravati pogled na 20 sekundi prema bilo kojem predmetu koji je udaljen 20 metara od vas. 20 stopa je oko 6 metara. Ovo će vam vrijeme biti dovoljno da se osvrnete oko svih kolega i mahnete olovkom te da opustite oči . Nakon dva sata neprekidnog rada, poželjno je napraviti pauzu od 15 minuta.
Radno mjesto treba biti ugodno i ne naštetiti vašem zdravlju. Kada radite za računalom, morate sjediti na dohvat ruke od njega. Zaslon je postavljen tako da je malo nagnut prema dolje. Optimalno – 15-20 stupnjeva ispod očiju. Udobno je raditi malo spuštene glave: na taj se način vratni mišići ne naprežu puno.
Podesite osvjetljenje ili uklonite odsjaj sa zaslona monitora
Moderni zasloni monitora obično su prekriveni antirefleksnim filmom. Ako sunčeva svjetlost ometa čitanje teksta, kupite film sami ili zamolite svog šefa da ih kupi svima. Jeftin je i olakšat će vam rad s očima.
Zaštitni film protiv zasljepljivanja za monitor, 941 rubalj – film za zaslone 16: 9. Ovo je najčešći format za prijenosna računala i monitore. Film štiti ne samo od odsjaja sunca, već i od znatiželjnih očiju: zaslon pod kutom bit će samo crn.
Zaštitni zaslon za pametni telefon, 90-135 rubalja – matirano staklo, tako da otisci prstiju i odsjaj ne iritiraju mobilni zaslon. Zasićenje boja na ekranu ne pati.
Trepnite češće
Obično osoba trepće oko 18 puta u minuti. Ali ako pogleda u ekran, onda četvrtinu manje. Pokušajte češće treptati dok ste za računalom kako biste održali vlažnost očiju. Pijte puno vode ili stavite ovlaživač zraka u svoj dom ili ured. Razina vlage trebala bi biti od 30-50%, inače će simptomi računalnog sindroma biti izraženiji, a uz to će se povećati rizik od zaraze ARVI-om. Virusi vole presušene sluznice, jer se na njima tako lako smjestiti i razmnožiti.
Upotrijebite umjetnu suzu
Umjetne suze su kapi za oči koje se koriste za održavanje vlage na vanjskoj površini očiju. Mogu se koristiti za liječenje suhoće oka, nekih stanja povezanih sa suhom sluznicom, nakon operacije oka i kao odgovor na čimbenike okoliša poput vjetra ili dima.
Umjetne suze mogu se dobiti bez recepta bez recepta. U različitim uvjetima pomažu različite kapi, ali morate ih sami pokupiti. Kapi koje neće uzrokovati nelagodu i pomoći će vam navlažiti oči – to su vaši prijatelji. Kapi su dostupne u otopinama i gelovima. Jedina je razlika što gel duže zadržava otopinu na površini očiju.
Je li gimnastika za oči učinkovita kod računalnog sindroma?
Vježbe za oči doista propisuju mnogi oftalmolozi, ali nema dokaza da je ovaj tretman učinkovit. Baš kao što u preporukama Američkog optometrijskog udruženja nema ni riječi o ovoj gimnastici .
Očna gimnastika naziva se i Batesovom metodom. William Bates oftalmolog je 20. stoljeća koji je promovirao svoju rutinu vježbanja u liječenju različitih oštećenja vida kod pacijenata. Temelji se na pretpostavci da su očni mišići kod osoba s oštećenjima vida slabi i da ih treba tonizirati vježbanjem. No, davne 1929. godine FDA (američka uprava za hranu i lijekove) izdala je dekret o zabrani ove tehnike, budući da su Batesova obećanja lažna.
Ove vježbe ne mogu pomoći nijednoj bolesti poput kratkovidnosti i astigmatizma ili računalnog sindroma. Bates je vjerovao da je za iscjeljivanje očiju potrebno raditi na mišićima. No, kratkovidnost je nasljedna, astigmatizam se razvija u pozadini ozljeda i upala, a računalni sindrom izaziva rijetko treptanje. Mišić ovdje nije primarni čimbenik na koji treba djelovati.
Ako vam je propisana takva gimnastika i čini se da je to pomoglo, onda za to postoji objašnjenje. Na primjer, placebo efekt – ako čvrsto vjerujete da će gimnastika pomoći, onda će pomoći. Ali čini se samo tako. Alternativno, češće trepćete i vlažite oči tijekom vježbanja. Kao rezultat toga, počeo je bolje vidjeti. Ova je preporuka upravo prisutna u preporukama američkih optometrista.
Još jedna popularna preporuka je nošenje računalnih naočala tijekom rada. Jao, Američka oftalmološka akademija ne smatra ih učinkovitima. Prema njezinu mišljenju, učinkovitije je raditi u ugodnim uvjetima za oči, a nakon posla – odmarati se na bilo koji način, ali ne i ispred zaslona pametnog telefona.

Kukičanje

Kukičanje je vrlo poznato i drevno zanatstvo. Isprva su se time bavili samo muškarci, no postupno je pletenje prešlo u ruke žena. Sad