HEKLANJE

Tko je i kada izumio tiple?

TEMU APP 100 E KUPON

Čini nam se da su oni uvijek bili. Zaštitni znakovi, koji se odnose na te predmete, u mnogim slučajevima postali su toliko uobičajeni kao da su uvijek tu. Te se stvari toliko čvrsto i prirodno uklapaju u svijet oko nas, da zaboravljamo povijest njihovog porijekla.
U njemačkom paviljonu na World Expo 2000. u Hannoveru bila je izložena izložba „Radionica ideja“, gdje su predstavljeni najvažniji znanstvenici i izumitelji njemačkog podrijetla. Portret inženjera Arthura Fischera postavljen je između tvorca prvog programabilnog računala Konrada Zusea i izumitelja sustava paljenja Roberta Boscha. Kao što je Der Spiegel kasnije napisao, “Arthur Fischer učinio je isto za kućne popravke kao i Bill Gates za osobna računala.” Fischer je izumio vrlo jednostavnu stvar koja je promijenila građevinsku industriju: plastični tiple.
Arthur je rođen u obitelji krojača i pralje 1919. godine u malom njemačkom gradiću Waldachtal. Od djetinjstva je pokazivao zanimanje za razne mehaničare, a s 13 godina napustio je školu i zaposlio se kao šegrt u bravarskoj radionici u Stuttgartu. Kasnije je odlučio postati pilot i ušao u njemačku vojsku, ali zbog kratkovidnosti i nedostatka školskog obrazovanja odveden je samo kao zrakoplovni tehničar. Završio je rat u logoru za ratne zarobljenike, a nakon povratka kući počeo je razvijati i proizvoditi električne lampe i prekidače. 1948. osnovao je vlastitu tvrtku, a 1949. dobio je prvi patent. Arthur je želio fotografirati svoju kćerkicu, ali nije mogao to učiniti: bljeskovi magnezija su se zatim ručno upalili, a onda je u trenutku kada su ispaljeni bilo potrebno pritisnuti okidač. Fischer je smislio jednostavan uređaj za sinkronizaciju. Arthur Fischer teško je mogao poželjeti bolji spomenik od 14 milijuna tiplova koji se svakodnevno proizvode širom svijeta.
Na Božić 1964. izradio je još jedan poznati izum: kupcima tvrtke predstavio je minijaturne igračke u sklopivim primjercima raznih automobila. Darovi su im se toliko svidjeli da su partneri tvrtke izrazili želju za prodajom takvih igračaka. Tako je rođen poznati dizajner Fischertechnik. No, Fischer je napravio svoj najpoznatiji izum kada je 1958. razmišljao o problemu sigurnog pričvršćivanja vijaka u betonskim i gipsanim pločama. Tada korištene metalne cijevi, napunjene vučom, nisu bile dovoljno pouzdane, a drveni kotleti bili su kratkog vijeka i netočni. Fischerova ideja bila je jednostavna i genijalna: najlonski tipli s rascijepljenim vrhom na čiju su vanjsku površinu nanesene izbočine. Pri uvrtanju vijka, tipla se proširila, sigurno učvršćujući u rupu.
27. siječnja 2016. Fischer je preminuo, ostavivši u naslijeđe 1136 patenata i grupu tvrtki koje proizvode više od 14 000 različitih proizvoda.

Imovina i vaše poslovanje

Kako biste pridobili potencijalne investitore za financiranje vašeg poslovanja, morate ih impresionirati svojom poslovnom oštroumnošću, a ne pokušavati ih zaslijepiti