HEKLANJE

Tko je prva osoba koja leti zrakoplovom?

Ne znamo mu ime, ali to je učinio točno 50 godina prije braće Wright. Radio je za Sir Georgea Cayleyja (1773-1857), aristokrata iz Yorkshira, koji se smatrao jednim od pionira zrakoplovstva kao rezultat provođenja prvih istinski znanstvenih studija o tome kako ptice lete, koji je točno opisao principe ‘ uzlijetanje, vuča i pogon “za let. Na taj je način sebi izgradio niz prototipova letećih strojeva. Kad su propali njegovi prvi pokušaji mahanja krilima parom i barutom, preusmjerio je svoj interes na jedrilice.
Svoj prvi model jedrilice predstavio je 1804. godine, a točno pet godina kasnije testirao je jedrilicu bez pilota u prirodnoj veličini. Trebalo bi proći još 30 godina dok se ne bi mogao osloniti na svoje “upravljivo krilo” koje nosi putnik. Naš odvažni barun, Brompton Dale u blizini Scarborough 1853. Uvjerio je svog kočijaša, koji nije bio baš oduševljen tim poslom, da koristi svoj leteći stroj preko doline. Upravo je taj nepoznati zaposlenik prvi let izveo strojem težim od zraka.
Prema priči, nezadovoljni kočijaš dao je ostavku čim je sletio i rekao: „Dobio sam posao da vozim, a ne da letim.“ Moderna replika jedrilice Cayley sada je izložena u muzeju zrakoplovstva Yorkshire. Ovo je vozilo napravljeno Bromptona Dalea 1947. uspješno ponovio svoj let. Ali to nisu samo krila koja je ostavio Sir George. Možemo reći da je on uistinu izmislio rad stajnog trapa jedrilice. Došao je na ideju da umjesto rezbarenih drvenih kotača koristi kotače sa žbicama, jer mu je trebalo nešto lagano, ali snažno kako bi se apsorbirao utjecaj slijetanja zrakoplova. Ova promijenjena ideja pionir je sustava koji se i danas koristi u biciklima i automobilima.
I to nije sve. Cayley je bio plodan istraživač. Razvio je samoispravne čamce za spašavanje kad se prevrnuo, tračnice za buldožere, automatske signalne sustave za željezničke pruge i sigurnosni pojas, sve što je učinio dostupnim izravno javnosti, ne očekujući novčana nagrada. Braća Wright izveli su svoj poznati let pola stoljeća kasnije, 1903. Nadahnuće im je bio Cayley i jedan od tajnih junaka zrakoplovstva, Otto Lilenthal (1848. – 1896.). Lilienthal je bio Prus, poznat kao “Glider King”. U prethodnih 10 godina, izvršio je više od dvije tisuće letova jedrilica prije nego što se srušio na tlo 1896. Njegove posljednje riječi bile su skromne, ali jednako impresivne: “Moraju se podnijeti neke žrtve.”

Najbolji ipad dodaci

Kategorije dodataka za ipad su: futrole i navlake, kabeli, napajanja i adapteri, slušalice, zvučnici, dodatna oprema za automobile, pametni dodaci

Solarij i njegove opasnosti

Sigurnije je imati zlatnu boju u komercijalnim solarijima. Samo pitajte više od milijun Amerikanaca koji svaki dan posjećuju salone za