HEKLANJE

Top 5 najatraktivnijih otoka na Jadranu

Hrvatski Jadran krasi oko 1240 otoka i otočića. Upravo radi toga Hrvatska spada u najrazvedenije zemlje Sredozemlja i svijeta. Sve više turista okreće se otočkom turizmu, skrivenim uvalama i netaknutoj prirodi. Iako je popis otoka uistinu dugačak, te svaki od njih u sebi nosi svoju priču, svoju povijest i znamenitosti – danas ćemo Vam predstaviti top 5 najatraktivnijih i najposjećenijih otoka na Jadranu.

1. Kornati – Nigdje u Sredozemlju na tako malom prostoru ne nalazi se ovoliko otoka i otočića kao na Kornatima. Više od 140 otoka smjetilo se u Kornatskom akvatoriju površine 320km2, te upravo radi toga Kornati nose titulu najgušćeg arhipelaga na Sredozemlju! Smjestili su se u srednjoj Dalmaciji, zapadno od Šibenika. Upravo radi prirodnih i kulturnih posebnosti i atrakcija poput okomitih litica „kruna“, brojna i vrlo rijetka biljna i životinjska staništa, brojne špilje te iznimno bogat podmorsk svijet – veći dio Kornatskog akvatorija proglašen je nacionalnim parkom. Više od 75 tisuća turista lani je posjetilo ovo jedinstveno otočje. Najljepšu građevinu na Kornatima predstavlja utvrda Tureta iz 6.stoljeća. Uloga joj je bila kontrola plovidbe ovim djelom Jadrana. Kornati su pravi raj i za sve nautičare ali i moderne robinzone.



2. Otok Brač – najveći dalmatinski otok smješten odmah ispred „najlipšeg grada na svitu“ Splita. Poznatiji je kao otok kristalno čistog mora i bijelog kamena. Netaknuta priroda, veličanstvene šume koje pokrivaju 25% otoka, najljepša plaža na Jadranu – Zlatni rat, bogat noćni život i gostoljubivi domaćini na ovaj otok svake godine privuku sve veći i veći broj turista iz čitavoga svijeta! Upravo radi toga i nosi titulu najposjećenijeg otoka u Dalmaciji. S više od 2700 sunčanih sati godišnje smatra se jednim od najsunčanijih otoka u Hrvatskoj. Ako ste sportski tip i volite uživati u aktivnom godišnjem odmoru, Brač je pravi destinacija za Vas. Krenuvši od morskih sportova, surfanja, parasailinga, vožnje tubama, flying bananama pa sve do vožnje biciklom, uživanja u sportskom penjanju po stijenama, odbojci na pijesku, malom nogometu, tenisu… vidimo da će svatko pronaći ponešto za sebe. Osjeti i ti duh ovoga otoka, te sve njegove ljepote i čari.

3. Otok Krk – Najveći otok u Hrvatskoj koji zbog iznimno povoljnoga prometnoga položaja (Zračna luka, Krčki most, blizina moderne autoceste, željeznice i trajetkne luke), ali i brojnih prirodnih i kulturno povijesnih atrakcija i znamenitosti nosi titulu najposjećenijeg hrvatskog otoka. Zbog svojih osobitosti još u antici ovaj otok je nazivan zlatnim otokom. Prebogat je kulturno-povijesnim spomenicima od koji svakako treba posjetiti: Župnu crkvu Uznesenja Marijina iz 1213.godine, ostatke ranokršćanske bazilike iz 5.stoljeća, otočić Košljun koji predstavlja spomenik kulture, te brojne druge samostane, crkve i druge spomenike kulture. Treba istaknuti kako je upravo na otoku Krku (u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru kod Baške) pronađen najstariji hrvatski glagoljički spomenik – Bašćanska ploča. Prekrasne plaže od koji brojne nose epitet plaže s plavom zastavom, pregršt sportsko-rekracijskih sadržaja, razvijen kongresni turizam, bogat noćni život, brojni izleti na susjedne otoke, mirne uvale, te prekrasne šetnice uz more zadovoljiti će svačije potrebe i želje. Svakako posjetite i špilju Biserujka te akvarij u Baškoj koji pruža jedinstveni doživljaj morskog svijeta.

4. Otok Hvar – za mnoge naljepši i najatraktivniji otok u Hrvatskoj. Kristalno čisto more, netaknuta priroda, prekrasne uvale i plaže, životopisna polja lavande, vinograda i maslinika, ali i brojne kulturno-povijesne znamenitosti učinile su ovaj otok savršenim mjesto za godišnji odmor i „punjenje baterija“. Ako ste pak došli uživati u aktivnom odmoru ovdje ćete pronaći apsolutno sve! Biciklizam, penjanje, ronjenje, ribolov, hodanje i planinarenje, morski sportovi, panoramski letovi i razgledavanje otoka samo su mali dio ponude. Brojni jednodnevni izleti do Dubrovnika, izlet brodom na Paklene otoke, posjet modroj i zelenoj špilju na otoku Visu, uživanje u jedrenju ili pak Off Road safariju po otoku Hvar učiniti će Vaš boravak na ovom otoku nezaboravnim. Vrhunski restorani, konobe i taverne pružit će Vam tradicionalna dalmatinska jela te najbolja hrvatska vina. Poželite li se rasplesati do ranih jutarnji sati obavezno posjetite neki od brojnih hit barova poput Hula-Hula beach cluba, Carpe Diema i brojnih drugih. Dobrodošli na otok Hvar – najsunčaniji hrvatski otok!

5. Otok Rab/Pag – Teško je reći koji je od ova dva otoka popularniji i atraktivniji (svaki na svoj način), pa smo stoga odlučili da zajednički podjele peto mjeste s naše današnje liste. Otok Rab s jedne strane predstavlja otok ljubavi, romantike, pun je zelenila, krasi ga kristalno čisto more i najljepše plaže na Jadranu. Otok Pag pak s druge strane predstavlja najrazvedeniji otok na Jadranu. Prava je suprotnost Rabu, te je poznat po slaboj pokrivenosti vegetacijom pa ga često uspoređuju s Mjesečevom površinom. Također nosi epitet otoka gdje zabava nikada ne prestaje. To može zahvaliti popularnoj plaži Zrće koju svi nazivaju hrvatskom „Ibizom“. Tu zabava traje po cijele dane i noći. Osim po dobroj zabavi, poznat je i po paškoj čipki ali i paškom siru koji simboliziraju ovaj otok kada je tradicija u pitanju. Prednost u odnosu na Rab je i paški most, te se ne mora čekati na trajekt. S druge strane otok Rab zbog svoji prirodnih atrakcija, najljepših uvala na Jadranu, te bogate kulturno-povijesne baštine nosi tradiciju 120 godina organiziranog bavljenja turizmom. Velika blizina ova dva otoka omogućit će Vam paraleni posjet u obliku jednodnevnih izleta. Uistinu je šteta ne posjetiti i jedan i drugi otok kada su svaki posebni i jednistveni na svoj način.
Ukoliko se odlučite posjetite neki od spomenutih otoka na nekoliko dana ili planirate provesti tamo cijelo ljetovanje u nastavku Vam donosimo korisne linkove kako bismo Vam putovanje i Vaš boravak učini što lakšim:

www.hak.hr – Hrvatski Autoklub
Aktualne informacije o stanju na cestama. Također postoje i aplikacije za mobitele koje dobro dođu na putu.

www.mojsmjestaj.hr – Apartmani i Sobe za Iznajmljivanje
Velika ponuda privatnog smještaja kako na obali tako i na otocima. Rezervirajte si apartman unaprijed i izbjegnite traženje na licu mjesta.

www.jadrolinija.hr – Trajektni red Plovidbe
Red plovidbe, cijene, prodajna mjesta i sve ostale informacije na jednom mjestu kako biste sigurno i brzo stigli na Vašu destinaciju odnosno otok.