HEKLANJE

Toyota s malom i jeftinom alternativom RAV4. Napravit će se u Češkoj – video

Toyota je potvrdila nasljednika kompaktnog gradskog automobila Aygo, koji će biti gradskog tipa crossover. Serijska proizvodnja novog modela uspostavit će se u zajedničkom ulaganju između PSA Peugeot Citroen i Toyota Motor Corporation u Kolinu, Češka.
Češka tvornica već godinama izrađuje tri kompaktna automobila na istoj platformi s razlikama u vanjskom dizajnu – Toyota Aygo, Peugeot 108 i Citroen C1, no njihova se trenutna generacija bliži kraju. Od ova tri modela, samo će japanski model dobiti nastavak. Uz proizvodnju hečbeka, Toyota Yaris započet će ove godine u Češkoj.
Predstavnik tvrtke Tomasz Parubek podijelio je neke informacije o nasljedniku Toyote Aygo. Kao što je postalo poznato, novitet će se temeljiti na GA-B platformi koju također koriste Yaris i Yaris Cross. To će tvrtki omogućiti smanjenje troškova razvoja i objedinjavanje proizvodnje.
Izgled automobila još uvijek nije poznat. Očekuje se da će postati serijski nastavak koncepta Aygo X. Prema modelu tvrtke, novi će model biti najjeftiniji crossover u tržišnom segmentu A.
Tvornica Colin zapošljava oko 2500 ljudi. Prema Udruženju automobilske industrije u 2020. godini, proizvodnja automobila u tvrtki smanjila se za 26,4% na 147.865 jedinica. Tvrtka se nada da će promijeniti situaciju stavljanjem nove Toyote Yaris na svoju traku za montažu. Stoga je od 1. travnja 2020. godine tvornica počela zapošljavati nove zaposlenike. Ukupno se planira zaposliti još 1.000 ljudi.