HEKLANJE

Tri jednostavne stvari koje rade sretni ljudi

Razvoj i provedba intervencija u upravljanju stresom može dovesti do zdravijeg ponašanja, boljeg načina života i u konačnici veće blagostanja. Kad netko nauči nove načine upravljanja svojim stresom , to može automatski dovesti do zdravijeg načina života i veće dobrobiti, prema novoj studiji sa Sveučilišta Leeds objavljenoj u Health Psychology. Posebno su ljudi, koji su razvili i implementirali strategije suočavanja s anksioznošću i meditacijom, bolje spavali, pili manje alkohola i slijedili zdraviju prehranu, prema analizama različitih studija diljem svijeta.
Briga često uključuje zastrašujuće buduće događaje, a meditacija se odnosi na stalno misli od stresnih čimbenika s kojima se susreću u prošlosti. Obje su uobičajene reakcije na stres.
Istraživački tim stoga je imao za cilj utvrditi može li smanjenje ovih odgovora poboljšati fizičko zdravlje i zdravstveno ponašanje. Da li postupci ljudi koji pozitivno ili negativno utječu na njihovo zdravlje, poput vježbanja, zdrave prehrane ili pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola.
Znanstvenici su koristili podatke od 5000 sudionika u 36 različitih studija kako bi pogledali kako su psihološke intervencije na tjeskobu i meditaciju utjecale na mentalno i fizičko zdravlje i zdravstveno ponašanje u određenom vremenskom razdoblju.
Rezultati su uspoređeni s kontrolnim skupinama koje nisu primile nikakve intervencije, uključujući:
Psihološko distanciranje od situacija koje izazivaju stres
Akcijski planovi, poput odgađanja koncerna do određene točke
Kontrola stresa
Meditacija i opuštanje
Tretmani poput kognitivno bihevioralne terapije i terapije prihvaćanja i predanosti
Upravljanje bolovima
Rezultati su pokazali da su sve vrste intervencija imale značajan, pozitivan učinak na zdravstveno ponašanje, s jedinom iznimkom strategija upravljanja boli.
Istraživački tim je otkrio da su razine anksioznosti i refleksije bile niže u intervencijskoj skupini u odnosu na kontrolnu skupinu, a najveći učinci javljaju se kada su intervencije došle od zdravstvenog djelatnika. Akcijski plan, psihološko distanciranje i CBT imali su značajne učinke na anksioznost, dok su meditacija, psihološko distanciranje, CBT i upravljanje bolom imali značajne učinke na meditaciju.
Znanstvenici su također pronašli korelaciju između nižih razina anksioznosti i meditacije te poboljšanog zdravstvenog ponašanja, te nisu pronašli razliku u učinku između podskupina, što ukazuje na to da ove tehnike vjerojatno djeluju kod većine ljudi.
Naši podaci ukazuju na to da postoje načini na koje se možemo pobrinuti za svoje mentalno zdravlje – smanjenjem anksioznosti i meditacije i koji mogu imati dugoročne posljedice na različita zdravstvena ponašanja, poput sna i alkohola. To je osobito istinito sada, jer su druge studije nedavno pokazale da i tjeskoba i razmišljanje mogu biti pogoršani pandemijskim uvjetima, pa su psihološke tehnike istaknute u ovom istraživanju vrlo relevantne.

Lako šminkanje

Lako šminkanje Dajući toplu, prirodnu boju krvi koja navire u vaše obraze – to je ono što rumenilo čini. Rumenilo