HEKLANJE

Upravitelji stambenih nekretnina usredotočeni su na očuvanje vode kroz pomoćno mjerenje

Očuvanje vode rastući je trend među općinama, gradskim naseljima i u cijeloj industriji višeobiteljskih stanova. U trogodišnjoj studiji koju je proveo Nacionalni program naplate podmjeranja i raspodjele za više obitelji, potencijalne uštede u stambenom sektoru uslijed zahtjeva od stanara da svoju potrošnju vode plaćaju odvojeno od stanarine, otkrile su da je naplata stanarima potrošnje vode izravnim mjerenjem mogla smanjiti godišnju potrošnju vode u prosjeku za 15 posto. Ovo najnovije istraživanje podupire poznatu činjenicu industrije stanova da ljudi uvijek pridaju veću vrijednost stvarima koje plaćaju. Ne samo da stanovnici troše manje vode kada je plaćaju, već ih to također čini svjesnijima važnosti hitnog prijavljivanja curenja iz vodovoda. Uravnotežen i dobro implementiran program naplate komunalnih usluga jedno je od rijetkih pitanja oko kojih se vodovodne tvrtke, regulatori, grupe za očuvanje vode, tvrtke za upravljanje imovinom i vlasnici stanova/stanova mogu ujediniti. American Accounting and Billing Service (AABS), nacionalna tvrtka za naplatu komunalnih usluga s punom uslugom s reputacijom najnižih naknada za naplatu i najviše ocijenjenog odjela za korisničku podršku, sastavila je nekoliko prednosti zašto bi vlasnici stanova i tvrtke za upravljanje imovinom trebali instalirati automatsko očitanje brojila ( AMR) sustavi za mjerenje vode.

Dodatno mjerenje vode odmah povećava vrijednost imovine i novčani tok više od bilo koje druge pomoćne usluge ili usporedivog kapitalnog ulaganja.



Sustav mjerenja vode omogućava pravednu raspodjelu komunalnih troškova za vodu i kanalizaciju između stanara (raspodjela ili omjer naplate komunalnih usluga ne raspodjeljuje se uvijek pravedno, prema USEPA-i) tako da su stanovnici sretniji. Stanari kojima se naplaćuje stvarna potrošnja vode moći će izravno utjecati na potrošnju vode i troškove komunalnih usluga tako što će postati informiraniji i odgovorniji korisnici.

Pokazalo se da submetering smanjuje potrošnju vode za čak 8000 galona po jedinici godišnje prema USEPA-i, u usporedbi s nemjerljivim svojstvima, čime se čuva jedan od najvrjednijih resursa naše nacije.

Cijene vode i kanalizacije te ostale komunalne naknade rastu u prosjeku za 10% ili više godišnje. U nekim dijelovima zemlje cijene vode su se udvostručile u prošloj godini. Projekt potopnog mjerenja vode zaštitit će vlasnika nekretnine od rastućih troškova vode i kanalizacije.

Vlasnik nekretnine može odmah povećati NOI jer je povrat duga brz, a novac prethodno dodijeljen za vodovod i kanalizaciju može se preraspodijeliti za održavanje i/ili renoviranje, projekt koji dodatno povećava vrijednost imovine.

Ove se koristi postižu bez povećanja radnog opterećenja osoblja u objektu i bez povezane odgovornosti i troškova mjesečnih posjeta očitača vodomjera.

Implementacija programa naplate vodomjernih vodomjera treće strane pomaže u očuvanju vode i energije i zaštiti okoliša.

“Nema sumnje da je naše poslovanje stalno raslo u posljednjih pet godina jer vlasnici sada shvaćaju da se troškovi vode i kanalizacije mogu izbjeći postavljanjem uspješnog sustava naplate treće strane”, kaže Sam Kordares, predsjednik AABS-a. “Mi ovdje u AABS-u sada izlažemo pojam očuvanja vode kroz mjerenje vode kako bismo uključili prisluškivanje u općinskom i gradskom sektoru”, kaže Kordares. Imati svatko odgovoran za vlastito korištenje vode prvi je korak za očuvanje jednog od najdragocjenijih resursa na Zemlji.