HEKLANJE

Upravljanje dugom po kreditnoj kartici

Kreditne kartice koje se koriste umjereno mogle bi vam pomoći u upravljanju vašim financijama. To znači da je razbacivanje korištenjem kreditnih kartica gotovo financijsko samoubojstvo.

Evo nekoliko savjeta za upravljanje načinom na koji koristite svoju kreditnu karticu kako biste spriječili stjecanje dugova koji bi mogli dovesti do vaše financijske smrti (oprostite na igri riječi).



1) Planiranje. Prije kupnje bilo kojeg proizvoda pomoću vaše kreditne kartice, svakako napravite plan o tome kako ćete moći platiti svoje račune kreditnom karticom. Dajte prednost svojim potrebama prije želja. Kupnja velebnih predmeta koji vam zapravo ne trebaju može vam dati privremeno uzbuđenje o kojem su impulzivni kupci ovisni. Ali taj privremeni porast na kraju bi se pretvorio u dugoročni osjećaj pada zbog vaših nagomilanih dugova.

2) Granica. Kako biste mogli upravljati svojim dugovima i plaćanjima, nikada nemojte pretjerivati kada je u pitanju vaš kreditni limit. Ako je moguće, puno će pomoći ako iskoristite samo dvije trećine svog ograničenja.

3) Izvod računa. Vodite evidenciju svih transakcija s kreditnom karticom za buduću upotrebu. Kako biste spriječili netočnosti računa i prijevare, uvijek provjerite popis kupovine za mjesec. Ako se vaš popis i izvod iz računa ne podudaraju, prijavite to svojoj banci.

4) Nagomilani lijekovi za dugove. Postoji nekoliko koraka koje morate učiniti kako biste izbjegli ove financijske probleme.

Postoje različiti razlozi zašto se ljudi zadužuju. Odjednom shvatite da jednostavno ne možete izvršiti plaćanja. Računi i izvodi kreditnih kartica vas izluđuju i čini se da se iz ove zamke sami nećete izvući nikada. Tada na scenu stupaju pregovarači o dugu.

Ako se povežete s internetom, pronaći ćete desetak tvrtki za kreditne pregovore. Obećavaju da će vam pomoći s vašim neosiguranim dugovima kroz pregovore s bankama.
Neki od njih tvrde da su neprofitne organizacije koje jednostavno rade kako bi pomogle onima kojima je pomoć potrebna. Kažu vam da će moći smanjiti vaš dug za 10-50%. Sve što trebate učiniti je otvoriti račun za pregovaranje duga po kreditnoj kartici (uz malu naknadu, naravno). Tada vam mogu predložiti da izvršite samo djelomične uplate ili da prestanete plaćati banci i umjesto toga date novac njima. Budući da proces pregovaranja o dugu nije jednostavan, od vas će se tražiti da pričekate oko šest mjeseci. Obećavaju da će sve negativne informacije biti uklonjene iz vašeg kreditnog izvješća nakon toga. I, naravno, pregovaranje o kreditu neće negativno utjecati na vašu kreditnu povijest.

Istina je da su ti ‘stručnjaci’ za pregovore o dugu jedna velika prijevara. Prije svega, čak i ako se tvrtka predstavlja kao neprofitna organizacija, to ne znači da su njezine radnje legitimne. Ako poslušate njihov savjet i prestanete plaćati, dobit ćete još veće kamate i zatezne naknade. Vašim se vjerovnicima možda neće svidjeti ideja da dužnik plaća samo djelomično. Tako bi se vaš dug mogao udvostručiti ili čak utrostručiti.
Naknade za te ‘usluge’ također će isprazniti vaš novčanik. Obično uključuju naknadu za otvaranje računa, mjesečnu naknadu za uslugu i konačnu naknadu. Iznos novca koji ćete platiti kao konačnu naknadu obično ovisi o postotku iznosa koji trebate ‘uštedjeti’. Naravno, neki od njihovih klijenata shvate trik prije nego što dođu do ‘zadnje’ faze, ali prevaranti i dalje zarađuju pristojan prihod.



Što se tiče obećanja o uklanjanju svih negativnih informacija iz vaše kreditne povijesti, trebali biste zapamtiti da ne postoji pravni način da to učinite! Banka mora sve prijaviti sva tri kreditna ureda. Sve informacije ostaju na vašem kreditnom izvješću sedam godina, a bankrot ostaje sedam godina. Jedini način da uklonite bilo koju informaciju iz svog kreditnog izvješća jest dokazati da je netočna.

Većinu vremena tvrtke za pregovaranje o kreditu nude uslugu kao alternativu stečaju. Međutim, bankrot je legalan način upravljanja svojom financijskom situacijom. Pregovori o dugu neće imati učinka – ako budete imali sreće. Ako niste – bit ćete dužni još više nego što ste bili prije. Ne brkajte usluge kreditnog pregovaranja s kreditnim savjetovanjem i planiranjem konsolidacije duga. Potonji vam samo daju savjete i pomažu vam da planirate svoj budžet.

Poslovi s kreditnim karticama mogu biti izvrstan financijski alat ako se koriste mudro. Ali ako ne možete izvršiti plaćanja nemojte upasti u zamku pregovarača o kreditnom dugu. Ne plaćajte za uništavanje svoje kreditne povijesti.



Što su nagradne kreditne kartice?

Nagradne kreditne kartice ili kartice vjernosti svojim vlasnicima donose određene poticaje u smislu povrata gotovine ili iskoristivih nagradnih bodova. Ove