HEKLANJE

Ušteda novca na pumpi

TEMU APP 100 E KUPON

Nedavno izvješće u Financial Timesu predviđa da bi prosječna cijena galona benzina u Sjedinjenim Državama uskoro mogla dosegnuti 3,00 USD. . . to su loše vijesti! Dobra je vijest da su vrtoglave cijene benzina natjerale mnoge Amerikance da počnu tražiti načine da ili smanje prijeđene kilometre ili pronađu načine da svoje automobile učine učinkovitijim u potrošnji goriva. To je dobra vijest jer će ovi pokušaji uštede goriva i stavovi pomoći u smanjenju emisija goriva koje redovito zagađuju našu atmosferu. Ostaje pitanje, što trebamo učiniti da trošimo manje goriva i požnjemo nagradu čišćeg zraka; slijedi nekoliko savjeta:

Dovedite svoj automobil u formu



Dobro održavan automobil potrošit će manje plina od onog koji je zanemaren:

1. Održavajte svoje gume propisno napumpanima; provjerite korisnički priručnik za svoj automobil ili potražite naljepnicu koja vam daje preporučeni tlak u gumama. Ako vaše gume treba zamijeniti, potražite gume s oznakom LRR (nizak otpor kotrljanja). Ispravno napuhavanje guma zajedno s LRR gumama bit će vaša najveća ušteda goriva.

2. Mijenjajte motorno ulje u intervalima koje je preporučio proizvođač i obavezno koristite motorno ulje preporučene ‘težine’ (viskoznosti). Dok mijenjate ulje, promijenite filtar ulja i provjerite filtar zraka motora — filtar zraka možda nećete morati mijenjati svaki put kada mijenjate ulje, ali ga treba provjeriti svaki put.

3. Kada kupujete plin, obratite pozornost na oktanski broj označen na benzinskoj pumpi — trebao bi biti unutar oktanskog raspona koji preporučuje proizvođač vašeg automobila.

4. Kupite svoj automobil na ‘podešavanje’ u preporučenim intervalima proizvođača — na modernim automobilima ugađanje je uglavnom zamjena svjećica, provjera vremena motora i provjera žica svjećica.

Vozite pametno

Kako, gdje i kada vozite jednako su važni čimbenici u vašem pokušaju da uštedite novac i održite zrak čistim:



1. Trebate li stvarno voziti? Svaki odlazak u trgovinu ne zahtijeva ključeve automobila; hodanje nekoliko blokova ne samo da će uštedjeti vaš novac za gorivo, nego će vam pomoći da ostanete u dobrom zdravlju. Više od samo nekoliko blokova? Skinite prašinu s bicikla (ili ga kupite) za ona putovanja koja nisu duža od dvije ili tri milje. Također razmislite o javnom prijevozu i zajedničkom automobilu do i s posla kao alternativama za uštedu goriva za vaš ključ za paljenje. Ako je rad na daljinu opcija za vaš posao, prihvatite je!

2. Ako morate voziti, isplanirajte svoju rutu! Ponekad je najkraća ruta najveća prometna gužva pa je mudro odabrati dužu rutu kojom se manje putuje kako biste uštedjeli gorivo jer ne zaglavite u sporom prometu. Ako je moguće, rasporedite svoj radni raspored tako da se možete voziti na posao i s posla u manje zagušenom prometu.

3. Polako i postojano pobjeđuje u utrci.“ Kada se udaljavate od stop svjetla ili stop znaka, lagano pritiskajte papučicu gasa i postupno povećavajte brzinu – zečevi startovi stvarno su loši za učinkovitost goriva. . . Ne pomažu ni nagla zaustavljanja, ako se nađete u gužvi na pauzama, vozite preagresivno — usporite i ‘opustite se’!. Kad ste konačno na autocesti, držite se ograničenja brzine i, ako imate tempomat, koristite ga.



Neki drugi savjeti za uštedu goriva

1. Nemojte kvariti aerodinamiku svog automobila stavljanjem prtljage ili drugih stvari na automobil.

2. Držite zatvorene prozore automobila; ljeti klima uređaj neće toliko utjecati na potrošnju benzina koliko otvoreni prozori.



3. Putujte što je moguće lakše — veća težina vašeg automobila znači manju potrošnju goriva.

4. Ako unajmite automobil, kupovat ćete vlastiti benzin pa unajmite automobil koji ima najekonomičniju potrošnju goriva.

5. Ako ste spremni zamijeniti svoj automobil za novi, ozbiljno razmislite o hibridnom vozilu ili barem o vozilu s najboljom ocjenom kilometraže benzina koju možete pronaći.

Rastuće cijene plina vjerojatno će nas pratiti dosta dugo pa uzmite k srcu neke od ovih savjeta kako biste uštedjeli novac i spasili naš okoliš.

8 razloga za izbjegavanje seksa

“Što znači suzdržati se od seksa i zašto se ljudi suzdržavaju od seksa? Psihijatar / psihoterapeut asistent prof. Dr. Rıdvan