HEKLANJE

Uvod u SEO

TEMU APP 100 E KUPON

U prvom dijelu Uvoda u SEO smo počeli govoritio optimizaciji za online pretraživače, i njihovoj važnosti za uspjeh bilo koje web stranice. Definirali smo sam pojam search engine optimization, tri dijela od kojih se svaka tražilica sastoji i spomenuli search engine algoritam, pojam kojim nazivamo povezivanje svih dijelova tražilice kako bi se formirao poredak tj. ranking web stranica za određeni pojam, onako kako ga vidi krajnji Intenet korisnik.

Sada ćemo malo govoriti o samom načinu na koji online pretraživači rangiraju web stranice. Izaberite bilo koju od tražilica ( mada ne sumnjam da će to biti Google ), i ukucajte neki pojam za pretragu. Primjetit ćete da u sićušnom vremenskom razdoblju, tražilica sortira milione web stranica koje ima u svom indexu, i izbaci vam rezultate za traženi pojam, i to po redoslijedu za koji ona smatra da je najrelevantniji pojmu kojeg ste ukucali za pretraživanje.



Naravno, da tražilice nisu savršene i da neće bez greške uvijek ponuditi najbolje rezultate za ono što pretražujete, ali u većini slučajeva one odrade zaista izvrstan posao, i ponude optimalni ranking stranica.

Ono što nas interesira je način na koji tražilice odlučuju o relevantnosti s obzirom da “na stolu” imaju milione web stranica između kojih se moraju odlučiti.

E tu dolazimo do algoritma, kojeg smo prethodno spominjali, tj. do seta pravila kojo odlučuje o rankingu.

Pa da krenemo sa onim dijelovima algortima koji su nam poznati kao faktori koji igraju ulogu u rankingu ( ne zaboravimo – potpuni algoritam je tajna, podjednako čuvana kao i recept za Coca Colu ) :

Lokacija i frekventnost ključnih riječi ( ubuduće ćemo koristiti opće prihvaćenu rjeć za ovaj pojam – keywords )

Ovo je jedno od osnovnih pravila u algoritmima online pretraživača.

Kada bi došli u biblioteku, i teti koja tamo radi, samo rekli ” Želim knjigu “, ogromne, dapače i sigurne su šanse da bi vas prvo blijedo pogledala, a onda vam postavila mali milion pitanja – koju knjigu, koji žanr, koji autor, koji naslov i sl.



Slična stvar je i sa tražilicama. Ako u tražilicu ukucate “Kako postići dobar ranking u Googleu”, prva stvar koja će tražilicu interesirati je da provjeri koje sve stranice u svom naslovu imaju identičnu, ili neku sličnu fazu.

One će također provjeriti koje stranice imaju ovaj set keyworda u samom sadržaju stranice, koliko se takav set keyworda ponavlja, da li je naglašen u samom sadržaju. Drugim riječima, pokušat će procijeniti koliko je važnosti na određenoj stranici dato tom pojmu, jer je logično da stranice sa tim nazivom, kao i većom frekventnosti keyworda u svom sadržaju, imaju više šanse da budu relevantije i ponude vam bolji odgovor na traženi pojam.

Kvaliteta korištenja keyworda na stranici



Kao što smo rekli, sve tražilice koriste gore opisanu metodu, ali način na koji ocjenjuju kvalitetu korištenja keyworda na nekoj stranici je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se rezultati za isti traženi pojam, razlikuju od jedne do druge tražilice.

Usporedimo to sa kuhanjem. Jedan te isti recept će korisititi mnogi kuhari i kuharice, ali ono što dobiju korištenjem tog recepta sigurno neće kod svih biti isto. Neka jela će biti ukusnija, izglednija, bolje pripremljena nego neka druga, iako su spravljena po istom receptu. Nije sve u pukom ubacivanju dekagrama ovga, ili onoga, već i u mixanju svih potrebnih radnji koje dovode do toga da jelo bude što ukusnije.

Nego, da se ostavimo kuhanja, ipak je malo nezgodno da neko ko ni jaja ne zna pripremiti, o tome puno priča. Vratimo se tražilicama. Zašto će se ti rezultati razlikovati od jedne, do druge tražilice ?



Za početak, neke tražilice će indexirati više web stranica od drugih, pa će automatski imati i drugačiju bazu iz koje trebaju izabrati rezultate. Druge će opet imati različit set pravila u algoritmu kojim određuju kvalitetu sadržaja. Iako ni jedna tražilica neće blagonaklono gledati na pokušaj “varanja” same sebe, neke će preučestalo ponavljanje nekih keyworda shvatiti kao spam prije, a neke kasnije. U svakom slučaju puko ponavljanje keyworda neće donijeti nikakvu korist, jer su današje tražilice dovoljno pametne da brzo prepoznaju pokušaj spama, nakon čega dolazi bolno otriježnjenje u vidu penalizacije stranice koja je to pokušala, bilo u unazađivanju rankinga iste, ili njenom potpunom izbacivanju iz indexa.

Off The page faktori

Ni sam ne znam kako bih ovo preveo, a da bude u obliku koji odgovara podnaslovu, pa sam koristio izvorni i općeprihvaćeni engleski pojam. Riječ je dakle o onim faktorima koji utječu na sami ranking u online tražilicama, a koji se ne nalaze na samoj stranici koja konkurira za taj ranking. Ovi faktori se koriste prije svega da se suzbije spam sa on page optimizacijom, o kojoj smo govorili u prethdnom poglavlju, te da se pokuša utvrditi kvaliteta i popularnost sadržaja stranice kod drugih korisnika Interneta.

Glavni dio off page faktora koji odlučuju o rankingu je analiza linkova koji vode prema određenoj stranici. Ovo je vjerovatno i glavni dio sveukupnog on page i off page algoritma, ali ovog puta ćemo ga spomenuti u ovom dijelu kao dio sveukupne slike.

Analizom načina na koji web stranice linkuju jedna drugu, tražilice pokušavaju dobiti još realniju sliku kojom nastoje procijeniti o čemu ustvari “govori” određena web stranica, i koliko je relevantna za traženi pojam. One to uglavnom procjenjuju na osnovu tzv anchor linka koji se koristi pri linkanju neke web stranice. Da se ne zadržavamo puno na tome, samo ćemo spomenuti da je anchor link ono kada vidite neki link na kome piše Google, a kad kliknete na njega, odete na www.google.com. Dakle, ovaj tekst Google je ono što tražilicama pomaže u identifikaciji sadržaja web stranice i vrlo je važan faktor u tom procesu. Stoga, ako radite link building, neka anchor linkovi budu upravo oni keywordi za koje ćelite ranking, pa ako je vaša stranica o Mercedes automobilima, gledajte da postignete da vas drugi linkaju kao Mercedes Automobili, a ne www.mercedesautomobili.com

Tražilice, i u ovom dijelu, pokušavaju suzbiti manipulaciju rezultatima, pa imaju određene elemente u svojim algoritmiima koji procjenjuju i vrednuju i ovakve linkove, pa se suzdržite od toga da odjednom izgemblate 1000 linkova sa “Mercedes Automobili” anchor linkom, jer će to vrlo vjerovatno upaliti alarm za spam u algoritmima pretraživača. Umjesto toga, gledajte da vaš linkovni profil gradite polako, i na način da izgleda što prirodniji, i što manje manipulativan, kako bi izbjegli eventualnu penalizaciju.

BESPLATNA WEB SHOP SKRIPTA?

Zašto platiti par tisuća kuna za dobro modificiranu oscommerce web shop skriptu kada postoji besplatno rješenje. Ukoliko želite napraviti web

Izbjeljivanje zubi kroz stoljeća

Izbjeljivanje zubi učinak je koji ljudi traže stotinama godina. Sjaj osmijeha čistih zubi bio je simbol zdravlja, bogatstva i obiteljskog