HEKLANJE

Važnost štednje novca za budućnost

TEMU APP 100 E KUPON

Novac po meni nije najvažnija stvar u životu, ali je lijepo znati da imate određenu količinu novca, ušteđenu ili uloženu, koju možete iskoristiti ako zatreba. Zapravo mislim da su zdravlje i sreća dvije najvažnije stvari u životu. Toliko novca pomaže mi da ostanem zdrav i sretan, jer to znači da se ne moram toliko brinuti o budućnosti.

Tek sam s dvadeset tri godine shvatio važnost ulaganja i štednje novca. Sve do ove dobi uvijek bih trošio svu svoju plaću i nije me bilo briga ako imam prekoračenje u banci. Prije sam mislio da bih sutra mogao umrijeti, pa zašto se onda truditi štedjeti novac koji možda nikad neću iskoristiti. Ovo je malo glupo, znam.



U dobi od dvadeset tri, jednog sam dana razgovarao s prijateljem po imenu Tim. U osnovi je zarađivao istu količinu novca kao i ja i živio je sličnim načinom života. Tim mi je rekao da razmišlja o kupnji stana i da će unovčiti svoju investicijsku obveznicu kako bi pomogao u financiranju preseljenja. Bio sam jako šokiran što uopće ima jamčevinu i pitao sam ga koliko dugo ima jamčevinu i kako je uspio dobiti novac da uloži u nju. Očekivao sam da će mi Tim reći da su mu roditelji dali novac, ali nisu, on je sam uštedio novac.

Tim mi je rekao da nastoji uštedjeti što više novca mjesečno i obično uspije uštedjeti najmanje 100 funti. Kada ima £1000 ušteđenih u banci, on tada ulaže novac u obveznicu.

Bio sam jako impresioniran Timom i moram priznati da sam pomalo ljubomoran na njegov novac. Tada sam pomislio, ako Tim može štedjeti, mogu i ja. Postavio sam si cilj uštedjeti 1000 funti i planirao to učiniti u roku od deset mjeseci. Morao sam biti manje neoprezan sa svojim novcem i to bi bio dobar test za mene.

Nije se pokazalo tako teškim i bio je dobar osjećaj jednom vidjeti zdrav bankovni saldo. Nakon samo osam mjeseci uštedio sam svoj cilj od 1000 funti. Umjesto da ga stavim u obveznicu, odlučio sam još više riskirati i kupiti neke dionice. Sretan sam što mogu reći da je dvije godine kasnije cijena dionice tvrtke u koju sam odlučio uložiti porasla za šezdeset posto. Ovo je, moram priznati, bila čista sreća jer sam jednostavno pogodio u koga uložiti. Tvrtka koju sam odabrao imala je nekoliko loših godina i cijena dionice bila je na najnižoj razini ikada. Čuo sam da je tvrtka nedavno imala velike promjene na vrhu i odlučio sam se kockati samo s ovih nekoliko činjenica.

To je bilo moje prvo iskustvo s ulaganjem i dalo je okus za to. Već desetak godina redovno kupujem i prodajem dionice, kao i ulažem u fondove. To mi je također postalo kao vrsta sporta ili hobija, jer pokušavam uvijek odabrati pobjednika. Neke sam osvojio i neke izgubio, ali usput sam se silno zabavio.

Sada imam određeni iznos uložen na različite načine i kada, na primjer, imam veliki račun za popravak automobila, nemam razloga za paniku jer sve što trebam učiniti je unovčiti neke od jedinica mog jediničnog trusta. To je ono što mi se sviđa kod jediničnog trusta, za razliku od politike dotiranja gdje trebate čekati do kraja razdoblja da biste imali pristup svom novcu, s jediničnim trustom možete uzeti sve ili samo neke od svojih jedinica u bilo kojem trenutku to želiš.

Prije nego što sam počeo štedjeti novac, često bih bio pod stresom zbog budućnosti. Kako bih mogao kupiti kuću? Kako ću moći kupiti pristojan auto? Ovo su samo dva od mnogih pitanja koja bih sebi postavio. Pokušao bih ignorirati pitanja govoreći si da bih u toj fazi svog života trebao zarađivati više novca.



Sada sam jako sretan što sam imao taj razgovor s Timom. Ulaganje novca na način na koji ja radim pomoglo mi je da napredujem na ljestvici nekretnina, a također pomaže financirati moj godišnji odmor u inozemstvu za moju obitelj. Također mi daje mir za budućnost i pomaže mi da lakše spavam noću.