HEKLANJE

Ventilacija garaže

Mnogi vlasnici automobila u garaži organiziraju podrum za spremanje povrća, okretaja, džemova. Da biste osigurali prikladniju razinu vlažnosti i potrebnu temperaturu, potrebno je opremiti sustav svježeg zraka. Pravilno opremljena ventilacija u podrumu garaže omogućit će proizvodima održavanje svježine tijekom cijele zime.
Shema stvaranja dizajna relativno je jednostavna, pa se na njegovu izgradnju troši minimalan trud i novac. Garažu je lako graditi vlastitim rukama. Da biste ideje pretvorili u stvarnost, morate kupiti potrebne materijale, pripremiti alate i nacrtati dijagram. Pažljiva priprema omogućit će vam brzo i bez napora provjetravanje garaže kroz podrum.
Zašto vam treba napa
Glavni zadatak ventilacije podruma je produljiti vijek trajanja proizvoda koji se nalaze u sobi. Dobro izrađena kapuljača pomoći će u sprečavanju niza čimbenika koji negativno utječu na zimske izrade:

  • U slučaju nedovoljne izmjene zraka, razne površine intenzivno su prekrivene kondenzatom. U takvim uvjetima metalni elementi počinju hrđati, a drveni elementi trunuti. Također se povećava vlažnost, što pridonosi razvoju plijesni i plijesni.
  • Zimi temperatura unutar podruma znatno premašuje garažu. Ako nemate ventilaciju, topli zrak neprestano raste i kondenzira se s njim. Kao rezultat, na tijelu vozila pojavit će se korozija.
  • U slučaju nedovoljne ventilacije podruma garaže, svi zalihe pohranjene u njoj bit će otrovne. Razlog je rad motora. Otrovne pare iz različitih tehničkih tekućina također mogu ući u podrum. Ventilacijski sustav osigurava potpuno uklanjanje onečišćenog zraka.

 
Ispravno opremljen sustav razmjene zraka pomoći će u sprječavanju ovih nepovoljnih čimbenika.
Vrste ventilacijskih sustava
Načelo rada bilo kojeg ventilacijskog sustava relativno je jednostavno – potrebna je cirkulacija zraka. Prašnjav, prljav i vlažan zrak zamjenjuju svježe ulice. To znači da je za uređenje ispravnog ventilacijskog sustava potrebno odabrati dvije cijevi – ulaznu i ispušnu.
Postoje dvije vrste ventilacije:



  • Prirodno. Zračne mase visoke vlažnosti uklanjaju se iz podruma principom toplinske konvekcije. Para se zagrijava, nakuplja ispod stropa prostorije i odlazi u izlaznu cijev. Trenutno se prostor u jami oslobađa za svjež zrak.
  • Prisilno, s ventilatorom. Zračne struje stvara mehanički punjač. Takav sustav ventilacije djeluje mnogo učinkovitije od prirodnog ispuha. Međutim, njegovo stvaranje zahtijevat će dodatne troškove za kupnju opreme i stalnu potrošnju električne energije.

 
Prednosti i nedostaci različitih vrsta sustava trebali bi se detaljnije razmotriti.
Zahtjevi za ventilacijom
Kako osigurati ventilaciju koja osigurava optimalno uklanjanje prašine i vlage u podrumu? Pravilna izmjena zraka je zamjena vlažnih i onečišćenih zračnih masa svježim. Štetni parovi slobodno napuštaju sobu. Morat ćete izraditi posebne cjevovode da bi sustav mogao raditi. Kroz njih će kružiti zračne mase. Tijekom rada potrebno je uzeti u obzir nekoliko važnih pravila:

  • Prema standardima za 1 kvadrat. m podruma, trebate stvoriti kanal presjeka 26 četvornih metara. vidjeti
  • Cijevi za dovod i ispuh zraka moraju biti identične.
  • Što se viši kraj cijevi nalazi iznad krova, to intenzivnije svježi zrak ulazi u garažu. Ako postavite izlaznu cijev 80 cm iznad najviše točke krova, vuča će biti optimalna.
  • Obavezno instalirajte deflektor na kraj cijevi. To će vam pomoći povećati vuču i stvoriti područje s niskim tlakom. Odljev zraka bit će intenzivniji.
  • Kako glodavci, grane i lišće ne bi ušli u ventilacijske kanale, izlaz i ulaz zatvoreni su zaštitnim rešetkama.

Prema tim pravilima, ventilacijski sustav će raditi što učinkovitije. Nakon rasprave o teoriji, prikladno je započeti praktične pregovore.
 
Ugradnja prirodnog ventilacijskog sustava
Vrlo je jednostavno ugraditi dimnu napa sa prirodnim dometom – u cigli je potrebno proširiti širinu kanala 1. Može se izrađivati ​​od betonskih blokova. Nakon ugradnje potrebno je zatvoriti ulaz i izlaz rešetke. Da bi se razmjena zraka odvijala intenzivnije, potrebno je instalirati dovod svježeg zraka na udaljenosti od 40 cm od površine poda podruma. Ispušna cijev nalazi se ispod stropa. Cijevi mogu biti limene ili azbestne cementne.
Prilikom prirodne ventilacije važno je slijediti određeni algoritam:

  • Prvo instalirajte ispušnu cijev. Njegov se kraj nalazi ispod stropa podruma. Izvana je prikazano približno 40-50 cm iznad krova. Tada se izolira ventilacijski kanal.
  • U suprotnom kutu podruma nalazi se dovodna cijev koja se vodi do visine od 25 cm iznad tla.
  • Nakon završetka svih radova provjerava se ispuh zraka i ulaz i izlaz zatvaraju se metalnom mrežicom.

Za kontrolu protoka zraka potrebno je ugraditi prigušivače koji pomažu u promjeni intenziteta izmjene zraka. U tom slučaju, tijekom jakih mrazeva, proizvodi se neće smrznuti i neće se pogoršati.
 
Pristupačna alternativa kanalima za svježi zrak – na dnu garažnog zida stvara se rupa i zatvara se metalnom mrežom.
Instalacija prisilne ventilacije
Ako je vrijeme mirno, a temperatura puno viša nego u podrumu, stagnacija zraka je neizbježna. Ovaj se problem rješava instaliranjem ventilatora. Instalacija takvog sustava relativno je jednostavna. Njegova glavna prednost leži u visokoj izvedbi posla bez obzira na godišnje doba.
Uređaj s prisilnim propuhom jako podsjeća na prirodnu ventilaciju. Međutim, u kanal je ugrađen ventilator. Omogućuje dovod zraka s ulice u bilo kojem trenutku. Također je vrijedno spomenuti i druge načine stvaranja nape:

  • Izvrsni rezultati mogu se postići difuzorima koji rade zbog vjetra. Postavljaju se na najvišoj točki kanala za dovodni zrak.
  • Visoku učinkovitost karakterizira mogućnost ugradnje ventilatora za odzračivanje u ležište za povrće. Smješteni su na kraju dimnjaka.
  • Najjednostavnija je opcija umetnuti žarulju u dimnjak. Nakon uključivanja iz njega će istjecati topli zrak, zahvaljujući kojem će se podrum početi puniti hladnijim zrakom.
  • Ugradnja monobloka modernija je i učinkovitija opcija koja će zahtijevati ulaganje izravno u jedinicu i u električnu energiju.

Bez obzira koji će sustav ventilacije biti opremljen, važno je shvatiti da je pravilno ugrađena napa ključ dugotrajnog skladištenja zimskih poluproizvoda i dugotrajnog rada garaže u cjelini.
 
Glavna značajka prisilne ventilacije je potreba za određivanjem mjesta ventilatora. Ako se uređaj postavi na otvorenom, uređaj se može oštetiti uslijed oborina. Prekomjerna buka ometat će postavljanje ventilatora u podrum.
Postoje dva načina za zaobilaženje ovog problema:

  • Postavite ventilator na dovod svježeg zraka. Ulaz je zaštićen mrežom protiv komaraca. Zimi ćete morati nadzirati razinu snijega koji ne bi trebao zatvoriti otvor dovodne cijevi.
  • Kupite kanalni ventilator.

 
Prva faza instalacije prisilnog sustava praktički se ne razlikuje od početka izgradnje prirodne ventilacije. Prvo instalirajte ulaznu i izlaznu cijev. Nakon izvršavanja sljedećih radnji:

  • ventilator se postavlja u kanal;
  • položite kabel za spajanje ventilatora;
  • instalirajte prekidač;
  • izvana je ispušna cijev zatvorena sitnozrnatom rešetkom – sprječava prodor malih glodavaca i uličnih ostataka. Također je potrebno ugraditi vizir kako bi se spriječilo ulazak oborina u podrum.

Ovako provedena ventilacija osigurava optimalan protok svježeg zraka.
Učinkovitost ventilacijskog sustava
Učinkovitost ventilacije možete poboljšati pomoću sljedećih tehnika:

  • Povećajte promjer ventilacijskih cijevi. Ako je podrum veći od 12 četvornih metara. m, ispušna cijev može imati presjek 120 × 120 mm u slučaju prisilne ventilacije i 150 × 150 – prirodnog.
  • Povećajte visinu ispušne cijevi. To će povećati vuču.
  • Izgradite dodatne kanale za izlaz i dovod zraka.
  • U kanal ugradite ventilator koji snažno uklanja stari zrak.

U slučaju prve tri opcije bit će potrebno značajno poboljšanje sustava. U drugom se slučaju predlaže mogućnost stvaranja prisilne ventilacije na bazi prirodne ventilacije.
 
Najmoderniji i najučinkovitiji način provjetravanja podruma je, naravno, stvaranje prisilne ventilacije mehaniziranog tipa. U tom slučaju zrak cirkulira zbog rada monobloka. Softver instaliran u njemu kontrolira modularni sustav. Iz tog je razloga takva ventilacija najbolji izbor. Jedini nedostatak je visoka cijena sustava.



Europska banka za usporavanje razvoja

U tipičnom birokratskom stilu, zamišljeni analitičar EBRD-a upušta se s dojmom grižnje savjesti: “Brojni projekti nisu ispunili prihvatljive standarde (primijetite