HEKLANJE

Višak kalcija povećava smrtnost kod žena

Prema studiji objavljenoj u British Journal of Medicine, konzumacija velike količine kalcija (više od jednog grama dnevno) kod žena može povećati rizik od umiranja od raznih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti. U tom slučaju kalcij može ući u tijelo kako hranom, tako i lijekovima i raznim dodacima hrani.
Kalcij je glavna mineralna komponenta koštanog tkiva, kalcijevi ioni sudjeluju u koagulaciji krvi, a bez njega je nemoguće provoditi impulse duž živčanih vlakana i normalno stezati mišiće, uključujući srce.
Višak kalcija povećava smrtnost kod žena
U eksperimentima švedskih istraživača sudjelovalo je 62.441 žena rođenih između 1914. i 1950. godine. U prosjeku su ih proučavali 19 godina. 1987., 1990. i 1997. ispunili su upitnike o količini konzumiranog kalcija. Tako su znanstvenici pronašli vezu između povećanih doza kalcija i povećanog rizika od smrti.
Višak kalcija povećava smrtnost kod žena
Najveća stopa smrtnosti utvrđena je među ženama koje su uzimale više od 1500 mg kalcija dnevno.
Također, zabilježene su visoke stope smrtnosti kod žena koje su uzimale manje od 500 mg kalcija dnevno. Profesor Karl Macaelson objašnjava ovaj rezultat činjenicom da povećana i smanjena količina kalcija u tijelu narušava regulaciju metabolizma.
Višak kalcija povećava smrtnost kod žena
Sličnu su studiju proveli znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje i među muškarcima. Nakon rada istraživača iz Sjedinjenih Država, pokazalo se da dugotrajna upotreba visokih doza kalcija povećava rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti kod muškaraca (unos kalcija bio je veći od grama dnevno).