HEKLANJE

Zarada od provjere osobnih financija

Da biste bili sigurni da ste na putu prema financijskoj sigurnosti, možete započeti provjerom osobnih financija. Financijski pregled vam omogućuje da povremeno pregledate kako napredujete u svjetlu vaših financijskih ciljeva.

Poduzimanje sljedećih koraka može vam pomoći da krenete na put prema financijskom blagostanju:



• Procijenite svoje ciljeve. Kako ispunjavate ciljeve koje ste si postavili? Ulažete li uspješno novac u štednju i ulaganje? Štedite li dovoljno u svom 401(k) da biste dobili doprinos svoje tvrtke? Gdje zaostajete i zašto? Događaju li se u vašem životu promjene koje će utjecati na te ciljeve, poput zdravog povećanja plaće ili rođenja djeteta? Bilo dobro ili loše, možda je vrijeme da prilagodite svoje ciljeve.

• Procijenite svoja ulaganja. Pogledajte povrat na svaku svoju investiciju i provjerite jesu li ponovno uravnoteženi. Jeste li zadovoljni učinkom u usporedbi s onim što tržište radi? Razmislite o dobivanju savjeta.

Također možete pronaći besplatne alate za savjetovanje o ulaganju na internetu, kao što je ShareBuilder’s PortfolioBuilder (www.sharebuilder.com). Usluga pruža prilagođeni portfelj na temelju vašeg proračuna, ciljeva ulaganja i tolerancije na rizik.

• Postavite svoja ulaganja na autopilota. Redovito ulaganje je ključ za postizanje vaših ciljeva. Ako ozbiljno razmišljate o strategiji štednje i ulaganja, ali smatrate da vam je to posljednja stvar na umu svaki mjesec, pokrenite automatski plan ulaganja. Ne treba vam veliki paušalni iznos da biste pokrenuli loptu. Usluge kao što je ShareBuilder nemaju minimalni iznos računa i omogućuju vam da postavite program i redovito uplaćujete određeni iznos novca, poput 100 USD mjesečno. Novac će se automatski prenijeti s vašeg tekućeg ili štednog računa kako bi se mogao uložiti.

• Jednostavno učinite to. Ljudi često oklijevaju ili odgađaju svoja ulaganja jer misle da nemaju dovoljno za početak ili jednostavno nije pravo vrijeme za ulaganje. U stvarnosti, uvijek je dobro vrijeme za početak ulaganja. Prvi korak je razviti naviku dugoročne štednje i ulaganja što je ranije moguće. Vrijednost slaganja tijekom vremena je nezamjenjiva.

Nakon što započnete, dobro je pregledati svoja ulaganja barem svakih šest mjeseci.