HEKLANJE

Zaštita oralnog zdravlja u trudnoći

Zaštita oralnog zdravlja u trudnoći – zanimaju vas teme: bolesti zuba i parodonta, prehrana u trudnoći i oralno zdravlje, oralna higijena u trudnoći, kontrole kod doktora dentalne medicine, oralno zdravlje djeteta, dojenje i oralno zdravlje djeteta i želite znati o mehanizmima nastanka zubnog kvara u trudnoći, bolestima zubnog mesa u trudnoći, važnosti i načinima zaštite zuba u trudnoći, sprječavanja prijenosa zubnog kvara nakon rođenja, prehrani i zdravlju usne šupljine u trudnoći, higijeni i načinu zaštite zuba tijekom dojenja, osnovama zaštite zuba u djece?
Zdravlje zubi i usta
Zdravlje usne šupljine i zuba zrcalo je općeg zdravlja.
Bolesti zuba i usne šupljine mogu biti povezane su s drugim bolestima.
Stil života i loše navike (alkohol, pušenje) izravno utječu na zdravlje zuba.
Postoje učinkovite mjere u prevenciji zubnog kvara.
Razvoj zubnog kvara ovisi o četiri usko povezana čimbenika:
– bakterijama,
– prehrani,
– općoj otpornosti čovjeka, i trajanju izloženosti štetnim činiteljima
Oralno zdravlje u trudnoći
Pogrešno je vjerovanje da trudnoća povećava sklonost zubnom kvaru. Netočno je da se sa svakom trudnoćom gubi po jedan zub.
Zbog čega nastaje zubni kvar u trudnoći?
Zbog loše oralne higijene i povećavane osjetljivost zubnog mesa na oštećenja (utjecaj hormona trudnoće). Zubni kvar u trudnoći NE NASTAJE zbog gubitka kalcija iz zuba.
Kako poboljšati zdravlje zubi svoga djeteta?
Dojite svoje dijete što dulje (isključivo do 6 mjeseci, a potom uz dohranu do 2 godine i dulje ako to majka i dijete žele). Isključivo dojenje štiti zube djeteta. Ne davati dude ako želite zaštiti dojenje. Nikada ne stavljajte šećer ili med na dudu. Nakon odlaska u krevet ne dajte djetetu još nešto “fino” slatko. POZOR – neprestano dudanje, pijuckanje slatkih pića ili gotovih (instant) čajeva, može u kratkom vremenu dovesti do teških razaranja mliječnih zuba.
Karijes je zarazan
NIKADA ne čistite dudu,žlicu ili neki drugi predmet koji ide djetetu u usta tako da ga vi “očistite” svojim ustima. Tako izravno zarazite djetetova usta bakterijama koje uzrokuju zubni kvar i drugim potencijalno opasnim mikroorganizmima.
Dojenje i oralno zdravlje djeteta
Dojenjem se omogućava skladni razvoj mišića lica i usne šupljine, pravilan rast i razvoj čeljusti i zubi djeteta. Dojenje zahtijeva od djeteta snažne, aktivne pokrete donje čeljusti i jezika koji potiču njihov razvoj. Ukoliko dojenje iz nekog razloga nije moguće potrebno je koristiti fiziološki oblikovane dude i dude varalice. Hormonske, anatomske i druge promjene u trudnoći dovode do povećanja rizika pojave bolesti usne šupljine, pravilna prehrana, odgovarajuća higijena usne šupljine i zaštita zdravlja zubi važni su i prije trudnoće, u trudnoći počinje prevencija zdravlja zubi potomstva. Dojenje omogućuje pravilan razvoj usne šupljine, čeljusti i zuba djeteta.