HEKLANJE

Zašto je isplativo biti jak?

Zračna luka. Prijava. Par Kineza. Djevojčica u trapericama na brzinu baca kofere iz kolica na vagu, momak – s naglascima, stilom, u slušalicama, stoji i samo gleda …
Odjednom – na posljednjem kovčegu – odjednom je imao potrebu za pomoći, on je uzima jednu torbu, a to je i učinila? Brzo ga je odgurnula u stranu, kao, nemojte me gnjaviti, vi ste lijepi u našoj obitelji, a ja sam konj! Izvukla je torbu, stavila je na vagu … Ovako
živi puno žena, koje onda kažu, kažu, tako sam umorna da sve nosim na sebi … Čekaj, netko te prisilio – ili si upregao sebe, snažnom rukom odgurnuo seljaka i počeo vući? Činjenica ostaje – sami izrađujemo konje od sebe.
Sve dok želite biti konj, vucite sve, kontrolirajte – vaš će čovjek samo stajati i gledati. I što duže košta, brže se navikne. U ovoj situaciji nećete vam moći pomoći ni na koji način – a on neće imati savjesti i čudo se neće dogoditi. Dakle, morate vući – i ne žaliti se. Jer koja je svrha prigovaranja ako, uglavnom, negdje vrlo duboko i vi sami od toga imate koristi?
Zašto je to isplativo? Jednostavno je:
1. Stvarno te trebam. Ne mogu se snaći bez mene. Sve ovisi o meni. To znači da sam cool, dobro sam, neću ostati sam! Zbog osjećaja vlastite potrebe, ljudi su sposobni činiti vrlo čudne stvari.
2. Možete ovo voljeti. Jer onoga koji ništa ne radi, rekla je moja majka, nema se što voljeti. I onaj koji čini malo ili loše. Ali onaj koji čini podvige već je moguć. Bila je to takva djevojčica koja je bila voljena u djetinjstvu. Tako ona danas doživljava ljubav.
3. Nikome se ne može vjerovati. Ako želite dobro raditi, napravite to sami. Zvuči poznato? Mnogi su vjerojatno poznati. Ali ako nikome ne vjerujemo, ako smo okruženi glupim i nesposobnim ljudima, osuđeni smo na to da sve navučemo na sebe. I ovo je također korisno – jer ste sigurni da će to biti učinjeno dobro.
4. Kontrola. Oh, koliko nas beskrajno kontrolira! Ovo je nastavak prethodne točke. Imam poseban plan, kako treba biti. Kada, kako i koliko. I ja ću stajati iznad vaše duše, primijetit ću da radite nešto sasvim drugo, a zatim ćete prestati (jer je nemoguće ugoditi mi i nemoguće je učiniti nešto pod takvim pritiskom). Pa, što je sljedeće? Jednostavnije to učiniti sami! Tada će definitivno biti onako kako mi treba!
5. Ovisiti o drugima na neki je način bolno i zastrašujuće. To bi mogla biti priča iz djetinjstva u kojoj se roditelji nisu ponašali onako kako bi trebali. Ili možda priču o vašoj majci ili baki koju su vam prenijeli svojim ponašanjem i na razini DNK. Kada se bojimo ovisnosti – čak i one minimalne – bježimo od nje u „sebe“. Tada sam i ja profitabilan – nema se čega bojati.
6. Budi dobar. Dobro za sve, svima se sviđa, da svima udovolje. I pljuj po vlastitom životu. Kao da vam garantira sreću. Ali nećete se osjećati krivima ni prema kome.
7. Odanost obitelji. Budi poput mame. Poput bake. Ne mijenjajte obiteljsku tradiciju. A ne da bi živjeli bolje od njih. Gotovo poput dinastije liječnika, takva je i dinastija jakih i potpuno sama. Vrlo često se žena srami – na podsvjesnoj razini – živjeti bolje od majke, lakše, jednostavnije, bogatije, sretnije.
8. Osjećajte se korisno. Blagotvorno. Ni propalica. Ne ovisi. Nije lijen. Koristan! Do maksimuma! Apsorbiran iz djetinjstva “tko ne radi, taj ne jede” i prezirni odnos prema “lijenim ljudima”. Ne želim biti takva! Moram biti koristan! Tada su ponosni na mene!
9. Ponos. Budite hladniji od ostalih koji to ne mogu! Nemaju vremena, ne znaju kako, ne žele. Mogu! Super sam!
10. Svi su vam dužni. Tako ste pametni, radite sve za sve, zaboravili ste na sebe. I oni vam isto duguju. Inače su nezahvalni gadovi. Vukao sam sve zbog djece – oni moraju živjeti onako kako ja želim. Sve sam radila zbog muža – trebala bih sjediti pored sebe.
11. Heroina! Oh, ovo je privlačan naslov za nas, postsovjetske žene! I ovdje, tko u čemu je puno – tko je heroj rada, tko je majka-heroina, koja je samo heroina svugdje i svugdje. Ali kako nam se sviđa ovaj osjećaj!
12. Jadna i nesretna žrtva okolnosti. Nema izbora, mora vući! Svi se kaju za njom. A sažaljenje je gotovo poput ljubavi. Pa hoda – tako sam umoran, tako umoran! Ali da bi se svaki prijedlog promijenio – tisuću izgovora zašto je to nemoguće …
Žena koja sve radi sama uvijek ima sekundarne blagodati ove države! Nisu sve opcije. A samo sklapanje ručki neće joj pomoći. Neće raditi. Neće uspjeti. Ponovno će se vratiti u svoje uobičajeno i ugodnije, korisnije stanje.
Sjećam se jedne žene, imala je oko 50 godina, kad je shvatila da joj je dosta nositi sve na sebi. Napustila sam posao, prijavila se u toplice, kupila haljine.
Njoj dovoljno za tjedan dana. A onda – umorio sam se, nisam mogao, morao sam nekamo pobjeći – to je poznatije i jednostavnije.
“Pa, ne mogu. Sjedim, farbam nokte, a u glavi glas moje majke koja osuđuje susjeda. Susjeda sjedi mužu na vratu, može joj samo farbati nokte. Lakira nokte, što znači da je dosadna. Ne radi – ovisi. U prekrasnoj haljini – dotjerana bezveznica. Vi sami ne možete i nemate vremena – lijeni ste! ”
Mamin glas živi u njezinoj glavi i tjera je da trči iznova i iznova. A moja je majka sa 55 godina već bila izgorjela i sama se brzo tamo kretala. Najteže mi je bilo pobijediti taj glas u mojoj glavi, odreći se blagodati i isto pronaći negdje drugdje. Ali mnogi to ne žele. Nije spreman. Njima je to previše isplativo. Ne mogu se zaustaviti.
Ovo je problem ne-gdje-gdje-trebaš-jake žene, žene-ja-sebe. Čak i ako ste princ i galopirate kako biste je spasili od ovog vihora, ništa od toga neće proizaći. Ona vam neće pružiti tu priliku. Oduzet će vam koplje, sama će ubiti zmaja, zatim će vas baciti oko vrata i odnijeti u svoju svijetlu budućnost.
Istrgnut će vam tešku torbu iz ruku, neće vam dopustiti da otvorite vrata pred sobom, neće vam dopustiti da platite račun, neće prihvatiti ni lipe, sve će preuzeti na sebe i zgaziti. Jer joj je to isplativo. Čak i ako kaže da joj je dosta vući sve. Nemojte nam samo vjerovati na riječ. Dok se ove pogodnosti ne uklone, to se neće promijeniti.
I sama sam bila i jesam, znam sve blagodati položaja “ja sama”. Ali unatoč tome, imajući drugo iskustvo, neću odabrati koristi za svoj ego, već sklad u obitelji i svoje nepodijeljeno pravo da uvijek i u svemu budem opušten. Ja sam djevojka. Ja nisam konj.
A ti? Svaka će sama odlučiti.
Nekima junakova zvijezda sve nadoknađuje … Olga Valyaeva

Postupci ugradnje zubnih implantata

Zubni implantati nastaju stavljanjem titanijskog implantata u čeljust i spajanjem keramičke krunice nakon što čeljust sraste s implantatom. Kada se