HEKLANJE

Zašto je ponedjeljak težak dan i kako ga popraviti?

Nekad smo mrzili ponedjeljak, jer se na ovaj dan osjećamo najgore. Ovaj je problem prilično čest i naziva se “socijalni jet lag”. Što je to i kako se riješiti, reći ćemo u nastavku.
Ako radnim danom legnete u 23 sata i probudite se u 7, tijelo se navikne na ovu rutinu. No, vikendom se rutina znatno poremeti i odete spavati kasnije, a probudite se gotovo popodne, stvarajući tako jetlag za svoj mozak.
Izraz “jetlag” znači kršenje ljudskih ritmova povezano s oštrim prijelazom u drugu vremensku zonu nakon leta zrakoplovom. Drastičnom promjenom načina mirovanja vikendom stvarate isti jetlag.
Nedavna istraživanja pokazala su da je važno ne samo koliko spavate, već i kada spavate. Čak i ako ste spavali potrebnih 8 sati, ujutro osjećaj još uvijek možda neće biti najbolji ako legnete u neobično vrijeme za vas.
Nekoliko je stvari koje određuju kada je tijelu najbolje spavati:
Osjetljivost na svjetlost.
Genetske predispozicije.
Znanstvenici su potvrdili teoriju da možemo biti i “sove” i “lajkovi”. Situaciju još više komplicira činjenica da se ti biološki ritmovi mogu mijenjati s godinama, a ako ste u mladosti voljeli kasnije ustajati, onda u odrasloj dobi lako možete postati “lajk”.
Čak i ako promatranjem utvrdite da se najbolje osjećate kada legnete u 10, a probudite se u 7, nije činjenica da ćete moći slijediti ovaj režim. Možda ćete zbog posla morati ustati ranije, a zbog prijatelja zabaviti se do ponoći.
Najgore od svega ako radite u smjenama. Studije su pokazale da su ljudi koji rade noću skloniji dijabetesu i bolestima srca.
2012. njemački istraživač Till Roennberg proučavao je društveni jetlag i njegov utjecaj na našu dobrobit. Ispada da čak i mala promjena režima tijekom vikenda ima negativan učinak na tijelo. Točnije, njegovo je istraživanje pokazalo da promjena režima na sat vremena vikendom povećava šansu za pretilost za 30%.
Kako se nositi sa socijalnim jet lagom?
Odspavajte radnim danom. Vjerojatno znate koliko sati sna trebate da biste se osjećali dobro. Njihov nedostatak dovodi do želje za “spavanjem” vikendom. A to u ponedjeljak dovodi do strašnog zdravstvenog stanja.
Za vikend ustanite rano. Zvuči ne baš, ali barem pokušajte. Probudite se u subotu i nedjelju u isto vrijeme kao i radnim danom, a u ponedjeljak pripazite na svoje zdravlje. Treba se poboljšati.
Spavajte danju. Ako odlučite drijemati vikendom, bolje je to učiniti između 12 i 16 dana i spavati ne više od 30 minuta. Brojke su preuzete iz ove studije.
Sunčeva svjetlost ponedjeljkom. Ako se u ponedjeljak osjećate bolje, pokušajte izaći na sunce. Kao što se možda sjećate, jedan od glavnih čimbenika koji utječe na san je osjetljivost na svjetlost koja određuje razinu melatonina. Kad izađete na sunce, osjećati ćete se manje pospano.

PBZ još jedna nebuloza..

PBZ još jedna nebuloza…preko mobilnog bankarstva ne možete slati eure. Samo preko internet bankarstva ili u poslovnici platiti 100 kn