HEKLANJE

Zašto menstruacija kasni?

Pubertet je vrijeme kada ljudska vrsta uspostavlja sposobnost za reprodukciju. Mehanizam koji regulira u tijelu kada će nastupiti pubertet, zauvijek ostaje misterija. Neki znanstvenici tvrde da pubertet započinje postizanjem određene tjelesne težine, što je signal mozgu da je postignut tjelesni razvoj a drugi znanstvenici tvrde da pubertetski centralni živčani sustav daje signal za početak puberteta. Kod djevojčica, pubertet je određen menarhom ili prvom menstruacijom.
Prva menstruacija obično nastupa u dobi od 10 do 13 godina. Menstruacija je cikličko krvarenje iz maternice koje nastaje kao posljedica ovulacije. Ovulacija je izbacivanje jajne stanice iz jajnika. Ukoliko ne dođe do oplodnje jajne stanice, ona propada, razina hormona pada te nastaje ljuštenje maternice. Zajedno sa krvi, izlučuje se kroz rodnicu i to se naziva menstruacija. Kod djevojčica, pubertet vrlo rijetko kasni. No kod nekih djevojčica menstruacija može kasniti. Uglavnom se to događa zbog poremećaja hormona gonadotropina. Visoka koncentracija gonadotropina ukazuje na primarnu insuficijenciju jajnika, zbog čega djevojčice neke kasnije ulaze u pubertet. Otprilike, istraživanja pokazuju da se javlja kod 40-50 % djevojčica. Fiziološka amenoreja može biti fiziološka i patološka. To je izostanak menstruacije prije puberteta, u trudnoći, za vrijeme dojenja i nakon menopauze.
No, menstruacija kasni zbog nekih drugih razloga i više uzroka. Ono što na prvo uvijek svaka žena pomisli ako je spolno aktivna i kasni joj menstruacija, jest da je trudna. Znači, bez spolnih odnosa, neće doći do oplodnje a ako ne dođe do oplodnje, rijetko će menstruacija kasniti. Također, postoje neki razlozi koje ginekolozi također naglašavaju a tiče se svih žena. Naime, danas većina žena nema redoviti menstrualni ciklus, što znači, da menstruacija može kasniti bez da je žena trudna. To su uglavnom neredovite menstruacije, koje su najviše karakteristične kod djevojčica koje su tek dobile menstruaciju, i to razdoblje zna potrajati nekih 2 godine. Kako bi se utvrdilo je li žena doista trudna, potrebno je napraviti test za utvrđivanje trudnoće.
Na kašnjenje menstruacije također može utjecati stres i nepravilna prehrana i konzumacija alkohola te pušenje. Svaka žena koja je pretjerano izložena stresu, sklona je imati neredovitu menstruaciju. Na kašnjenje menstruacije može također utjecati i pojava bolesti. Čak, nije nužno da žena ima bolesti genitalnih organa pa da joj menstruacija kasni. Neki lijekovi kojima se žena liječi, mogu također utjecati na redovitost menstruacije. Ako menstruacija kasni 5-7 dana, to je još ubraja kao primjereno no ako dođe do kašnjenja duže od mjesec dana ili duže, pretpostavlja se da se radi o hormonalnom poremećaju i u tome slučaju je potrebno posjetiti ginekologa.
Jedan od razloga kašnjenja menstruacije jest i događaj ako je žena imala spontani pobačaj, pa nakon pobačaja menstruacija dođe kasnije nego uobičajeno. Također, do kašnjenja može doći i zbog prestanka uzimanja pilula kako ne bi došlo do trudnoće. Ne treba zaboraviti da upale i sve ostale virusne i bakterijske bolesti genitalnih organa koje također mogu dovesti do kašnjenja menstruacije, pa je vrlo bitno naglasiti važnost zaštite pri spolnim odnosima ako to nije vaš stalni partner. Ne samo zbog bolesti već i zbog neželjene trudnoće. Menstruacija može kasniti tako da postepeno kasni. To se događa kod žena koje su u razdoblju perimenopauze pa imaju neredovite menstruacije, izostaje postepeno, to je vrijeme koje može potrajati i nekoliko godina dok menstruacija potpuno ne izostane. Vrijeme menstruacije je zapravo važno. Potrebno je računati i voditi kalendar koliko dana prođe od zadnje do slijedeće menstruacije. Čuvajte svoje zdravlje!

Covid-19 i seksualnost

“Proglašenjem pandemije COVID-19 od strane Svjetske zdravstvene organizacije 11. ožujka 2020., puno se toga promijenilo u životu svakog od nas.