HEKLANJE

Zašto ne jesti noću ili prije spavanja

Nećemo pogriješiti ako kažemo da ste se više puta suočili s pitanjem je li moguće jesti noću. Pa čak i više, vjerojatno bi vas osobno više puta mogli uhvatiti naizgled nevin noćni čaj sa svim vrstama delicija poput čokolada, kolačića, kolača i drugih slatkiša od kojih jednostavno ne možete skrenuti pogled. I dobro je reći, vjerojatno su više puta na tečaju i omiljeni boršč, i tjestenina, i prženi krumpir s mesom i knedle vjerojatno na ovom popisu. I usput, vjerojatno ste više puta čuli da noću ne možete jesti, iako ste vjerojatno više puta pomislili da nekoliko puta nisam mogao izdržati, nije zastrašujuće, brzo mogu izgubiti nekoliko kilograma viška tijekom sutrašnjeg grčevitog jutarnjeg trčanja na posao. No, nije sve tako jednostavno kao što se čini na prvi pogled. Zašto? O tome ćemo razgovarati u ovom članku.
Ispostavilo se da jedenje noću ne utječe samo na suvišne kilograme na vašem tijelu, već može dovesti do drugih još negativnijih posljedica u obliku nesanice, mnogih potencijalno ozbiljnih bolesti, pa čak i preranog starenja.
Posljedice prehrane prije spavanja
I tako započinjemo s proučavanjem po redu pitanja zašto još uvijek ne možete jesti noću.
Glavni razlog zašto znanstvenici nazivaju činjenicom da tijekom večere neposredno prije spavanja, pogotovo ako jedete puno ugljikohidrata, proizvodite puno inzulina. Inzulin pak tijelu i mozgu, zvanom hipofiza, signalizira da se možete opustiti i noću ne stvarati hormon rasta i ne koristiti vlastiti i tako nagomilavati masnoće.
Istodobno, prekomjerna težina koju dobijete najmanji je problem, jer hormon rasta ima mnoge vitalne funkcije u tijelu, uključujući promicanje rasta mišićnog tkiva.
Osim toga, nakon jela, naprotiv, povećat će se razina ostalih aktivnih hormona, uključujući hormon stresa kortizol i spolni hormon, pa, sve to zajedno, pa čak i u nedostatku hormona rasta noću u vašem tijelu dovest će do ubrzano starenje.
Bolesti od jedenja noću
Znanstvenici inzistiraju na tome da je čak i sama prisutnost visoke razine inzulina u krvi glavni uzrok tjelesnih bolesti, poput ateroskleroze, dijabetesa, pretilosti, osteokondroze, hipertenzije s moždanim i srčanim udarima, osteoporoze, disbakterioze i mnogih drugih.
A psihološki nije bolje, česte depresije, psihoze i živčani slomovi često se pogoršavaju zbog viška inzulina u tijelu.
Činjenica je da je inzulin sam po sebi hormon koji je uglavnom odgovoran za proizvodnju masti u tijelu i nakupljanje glikogena u jetri. Pa, noć s njenim potpunim nedostatkom pokreta, ovo je vrijeme kada imate masnoću.
Još jedan razlog zašto ne možete jesti noću je sposobnost visoke razine glukoze u krvi da razgrađuje kolagen, a kolagen je protein koji je odgovoran za snagu i elastičnost krvnih žila. Pa i prirodno, posljedice noćne hrane u ovom će slučaju biti prerano istrošene žile cijelog tijela što kasnije dovodi do već navedenih bolesti i drugih problema.
Čak i za sportaše postoje dobre vijesti, u nedostatku hrane noću proizvodi se isti hormon rasta, što dovodi do povećanog rasta mišića. Bilo je čak i eksperimenata, kao rezultat kojih su sportaši, zaspivši čak i danju na prazan želudac, povećali brzinu rasta mišića uzrokovane hormonom rasta.
Hrana se noću slabo probavlja
Kao što smo već rekli, hrana se noću jednostavno ne može normalno probaviti, jer je dvanaesnik također pospan i pospan tijekom spavanja. Ali želudac tada djeluje, puneći ga hranom, uslijed čega se jako rasteže, a želučani sok teško ulazi u ovu masu koja leži u dvanaesniku dvanaesto jutro. Još gore, žuč iz žučnog mjehura često uopće ne može proći kroz ovu gužvu, a ostaje se zadebljati u žučnoj kesi do jutra, dalje formirajući kamenje i upalu, što može zahtijevati operaciju za njihovo uklanjanje.
Hrana noću jednostavno neće moći normalno probaviti
Jedenje noću remeti san
A svemu nije tako lako zaspati noću punog želuca, a i prije toga postoje hormonalni preduvjeti. Na punom želucu ne proizvodi se “melatonin”, jedan od hormona rasta koji pospješuje spavanje, i kao rezultat toga, ponekad nakon lošeg obroka noću ne možemo brzo zaspati.
Svemu tome, šteti jesti noću, dodajemo sposobnost pobijediti njihove biološke ritmove, kao i jutarnju nelagodu u ustima i težinu u želucu. I naravno neprivlačan izgled natečenih očiju, oteklina i sličnih iznenađenja.
Naravno, vrlo malu djecu ne bi trebala mučiti noćna glad, a kontraindikacije mogu biti razni čir na želucu i slične bolesti. Iako postoji mnogo podataka o ljekovitim svojstvima gladi, koja uspješno liječe ove bolesti, čak i u službenoj medicini, vjerojatno će se čim prestanete jesti noću, riješiti mnogih njihovih čak i kroničnih bolesti.
Hrana noću i nesvjestan način života
A ako se pokušavate utješiti jednostavnim ohrabrivanjem hranom nakon napornog radnog dana ili ublažavanjem stresa – razmislite hoćete li u svom životu oponašati nesvjesne životinje koje nemaju što poticati od komada šećera.
Razmislite, možda u vašem životu postoji nešto važnije od sendviča s kobasicom prije spavanja, poput vašeg zdravlja, lakoće, sreće, ljepote i vitke figure.
Čak su se i kod nas slična ispitivanja štetnih učinaka hrane prije spavanja izvodila više puta, a kao rezultat toga obično je gotovo jednoznačan zaključak da hrana prije spavanja dovodi do ubrzanog starenja. A večernja i noćna izgladnjivanja, naprotiv, pridonose obnavljanju određenog ljudskog životnog resursa, tj. Pomlađivanju.
A ako vas još uvijek nije uvjerio naš članak o tome zašto ne možete jesti noću, a vi odlučite da i dalje morate jesti noću da biste pridobili mišićnu masu, ili vaše tijelo i dalje inzistira na puno hrane čak i noću, nije loše ni. Tada biste trebali pročitati jedan od sljedećih članaka o hrani prije spavanja i njenim prednostima za sportaše. Pokušajte se ograničiti na samo proteine ​​prije spavanja. Na primjer, jedite sir s malo masnoće i smanjeni unos ugljikohidrata prije spavanja, kako savjetuju bodybuilderi, tada učinci prehrane noću neće biti toliko štetni. I općenito, razmislite o zdravijem načinu života.

Rudarstvo dijamanata

Dijamanti su u potpunosti sastavljeni od ugljika. Pritisak (dijamanti se ne mogu formirati iznad 100 milja ispod zemljine kore) i

Eko vino od breze

Mirjana Malogorski jedina u Hrvatskoj proizvodi brezino vino. Njezina tvrtka u blizini Siska ima dvjestotinjak stabala breze koje kupila prije