HEKLANJE

Zašto rakovi hodaju postrance?

TEMU APP 100 E KUPON

Rakove često susrećemo na plažama i na stjenovitim mjestima uz more. Čim nas ugledaju, odmah pokušavaju nestati, ali tijekom ovog nestanka privlače pažnju drugačijim svojstvom od ostalih stvorenja. Rakovi mogu hodati samo postrance.
Rakovi hodaju postrance jer im se noge samo savijaju u ovom smjeru, a mišići rade u parovima, od kojih jedan jednostavno povlači nogu i ovisi o aktivaciji drugog antagonističkog mišića za ponovno odrastanje.
Rakovi nemaju sferne zglobove koji se uklapaju u gnijezdo. Umjesto toga, noge imaju zglobove kukastog oblika prekrivene fleksibilnim hitinom i mogu se kretati samo duž jedne osi. Zglobna struktura u nogama mnogih rakova ograničava kretanje, što uzrokuje bočne hoda u stranu. Oštrina na krajevima nogu čini raka gotovo glatkim. Omogućuje raku da se čvrsto prianja uz površine. To je značajka koja omogućuje raku da se penje na ravnu stijenu.
Kod nekih rakova stražnje noge postale su lopatica koja pomaže plivati, a neki rakovi također hodaju postrance kako bi spriječili da se noge zapetljaju.