HEKLANJE

Zašto se ne proizvodi sok od mandarine?

Koji je sok najpoznatiji i najtraženiji u našoj zemlji? Naranča ili jabuka. Ali soka od mandarine nema ni na vidiku. Zašto je tome tako?
Počnimo s opisom ploda mandarine. Sadrži organske kiseline, šećere, puno vitamina C, vlakna, pektinske tvari, fitoncide, glikozide, mineralne soli, žute i narančaste pigmente. Plodovi se preporučuju za upotrebu u jesen i proljeće, kada tijelu nedostaju vitamini, jer mogu poboljšati imunitet, metaboličke procese i potaknuti apetit. Sok od ovog divnog voća još je korisniji, ali se kod nas ne prodaje.
Razlozi su uobičajeni. Ponekad se prodaje u plastičnim vrećicama. Ali ovo piće nema vrijednost za tijelo, jer je samo svježi sok pogodan za dobivanje vitamina i hranjivih sastojaka. To je problem – nije namijenjen dugotrajnom skladištenju. Unatoč sočnosti mandarina, iz njih ne možete dobiti puno tekućine, a to značajno mijenja troškove proizvoda. Cijena mu je prilično visoka. Štoviše, neće svi voljeti piće po ukusu, za razliku od istog soka od naranče ili jabuke.
Mirinda nije sok od mandarine 