HEKLANJE

Zašto se vraća višak kilograma: uobičajene pogreške onih koji žele smršavjeti

Rat s suvišnim kilogramima često završava ne samo porazom, već i zdravstvenim problemima. U potrazi za strukom ose radimo pogreške koje naše tijelo ne oprašta: kilogrami izgubljeni s takvim poteškoćama vraćaju se, uz to – započinju problemi s probavnim sustavom, koji prije nisu postojali. Pogledajmo najčešće greške onih koji mršave i naučimo što ne smijemo raditi u borbi s prekomjernom težinom.
Zašto izgladnjivanje i niskokalorična dijeta ne pomažu?
Izgledi za svakodnevni odabir prave prehrane, zamorno brojanje kalorija, odricanje od omiljenih slatkiša ili brze hrane ne čine se rumeni. Hoće li biti ispravno ići na strogu dijetu, pričekati mjesec dana i probuditi se vitki i lijepi. Rezultat takvih eksperimenata – poremećaji prehrane, hormonalni poremećaji, stres i povratak tako omražene viška kilograma. Ako, sjedeći na strogoj dijeti, primijetite gubitak kilograma, to ne znači smanjenje masnog tkiva. Tjelesna težina zbroj je težine nekoliko pokazatelja: kostura, unutarnjih organa, mišićnog tkiva i masti. Unoseći manje od 1.200 kalorija dnevno, uskraćujete tijelu potrebne hranjive sastojke. Stoga, nakon odustajanja od stroge dijete ili gladovanja, vraća se višak kilograma, ali s puno manje mišićne mase, a puno više – masti.
Ne vjerujte sumnjivim dijetalnim tabletama
Nemojte sami birati sredstva za mršavljenje, jer niste stručnjak za njih, ne kupujte proizvode od upitnih prodavača koji nemaju odgovarajuće dozvole. Pogotovo ako im je napomena na jeziku koji ne razumijete. Bolje je konzultirati se s nutricionistom, jer kupujući takav alat, čak i u ljekarni “nasumce”, riskirate kupiti nešto što vam možda ne odgovara.
Kako pronaći sredinu u sportu
Uz uravnoteženu prehranu, izbjegavanje štetnih proizvoda, obvezni element uspješne borbe protiv prekomjerne težine – redovita tjelesna aktivnost. Međutim, ne pokušavajte resetirati za jedan dan ono što se nakupilo tijekom godina, gledajući razne TV emisije o mršavljenju. Rezultat ekstremne tjelesne aktivnosti u stvarnom životu možda nije gubitak kilograma, već ozbiljna ozljeda, dehidracija, neravnoteža elektrolita.
Također, nemojte se pokušavati kazniti dodatnim treningom zbog “neuspjeha” i jedenih kiflica ili viška hrane. Za početak će biti dovoljno pola sata aktivnog kardio treninga dnevno: također je bolje povjeriti odabir seta vježbi majstoru. Ova aktivnost, osim što se bori s prekomjernom težinom, pomaže u suočavanju sa stresom i jačanju opće dobrobiti.
Cigarete su neprijatelj, a ne pomagač
Mnogi ljudi se udebljaju odvikavanjem od pušenja. A onda počnu gubiti kilograme i opet uzimaju cigarete. Pušenje kao opcija za borbu s prekomjernom težinom vrlo je loša ideja. Da, nikotin može suzbiti apetit, ali cijena štete koju duhan nanosi zdravlju neusporediva je s izgubljenom težinom. Uz to, riješiti se viška kilograma koliko god želite cigaretama neće uspjeti. Pušenje je glavni uzrok raka, bolesti srca, krvnih žila, dišnog sustava i još mnogo toga. Ako odlučite jesti zdravu hranu, vježbati, postati vitkiji, onda cigareta očito nije pomoćnik.
Pronađite svoju strategiju mršavljenja
Važno je odabrati proizvode koje možete dugo konzumirati bez nasilja nad sobom. Primjerice, ako mrzite brokulu, ne biste je trebali “gurati” u sebe, jer postoji mnogo drugih vrsta kupusa. Također, jedenje malih obroka pomaže u gubitku aktivnog masnog tkiva. Obratite pažnju na to kako vaše tijelo funkcionira, razvijte strategiju mršavljenja i krenite naprijed do zdravog i vitkog tijela!