HEKLANJE

Zašto smo ljubomorni i kako prestati biti ljubomoran?

TEMU APP 100 E KUPON

Što uzrokuje ljubomoru?
Niste sigurni u sebe
Piše licencirani klinički psiholog Seth Meyers3 razloga zbog kojih možemo postati ljubomornida se ljudi s niskim samopoštovanjem mogu osjećati nesigurno u vezama. Misle da nisu dovoljno dobri da privuku partnera i s vremenom održe interes.
Sve trebate kontrolirati
Jednog partnera brine njegovo mjesto u svijetu drugog. Možda je čak i u djetinjstvu osoba doživjela uznemirujuće iskustvo i sada misli da joj se ne može vjerovati, jer u bilo kojem trenutku netko drugi može joj biti draži.
Previše ste vezani za svog partnera.
Stalna neutemeljena ljubomora može se pojaviti zbog pretjerane vezanosti, kada se jedno ne može odvojiti od drugog i živi svoj život.
Ako se cijelo vrijeme miješate u život svog suputnika, zabranjujete sastanak s prijateljima i odvojeno provođenje vremena, velike su šanse da pokvarite vezu. Nema ništa loše u tome da par ima zajedničke interese. Ali svi bi trebali imati i svoje hobije.
Projektirate vlastite potisnute želje na svog partnera.
Obiteljska psihoterapeutkinja Anastasia Popova primjećuje da ljubomora može nastati projiciranjem vlastitog stanja i potiskivanjem seksualnih želja na drugu osobu. Ne priznajući sebi, želimo ići lijevo, samo što to pripisujemo satelitu.
Imate opsesivno razmišljanje
Ljubomora može biti posljedica opsesivnog razmišljanja. Prisjeća se psiholog Seth Meyers3 razloga zbog kojih možemo postati ljubomorni slučaj pacijentice koja je bila ljubomorna na partnere u svim svojim vezama. Pokazala je i neke znakove opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Kad se njezin suprug kasno vratio kući, on je kasnio, ona se nije mogla pomiriti s tim da ne zna što i gdje radi. Stoga sam popunio praznine i razmislio sam. Izvadio sam činjenice iz glave, a onda sam postao ljubomoran i zabrinut. Sama je stvarala uznemirujuće misli i razloge za uzbuđenje kad se suočila s najstrašnijom okolnošću za ovu vrstu ljudi: nepoznatom .
Također, prema stručnjaku, ljubomoru može uzrokovati opće paranoično stanje osobe.
Postoji pravi razlog za ljubomoru
Možda najlogičniji razlog: zaista postoji opravdani razlog ljubomore. Možda je ovo nedvosmislena korespondencija s drugom ili nekom drugom, još ne zaboravljenom izdajom ili nepobitnim dokazom nevjere.
Kako prestati biti ljubomoran
Prihvatite i proučite svoje misli
Robert L. Leahy, doktor psihologije, profesor sveučilišta Yale, bivši predsjednik Udruge za bihevioralnu i kognitivnu terapiju, Akademije kognitivne terapije i Međunarodne asocijacije za kognitivnu psihoterapiju, preporučujeLjubomora je ubojica: Kako se osloboditi svoje ljubomore na samom vrhuncu ljubomore zaustavite se, izdahnite i obratite pažnju na svoje misli.
Odražavaju li ono što zapravo jest? Ako mislite da je vaš partner zainteresiran za nekoga osim vas, to ne znači da je i on takav. Morate shvatiti da su misli i stvarnost različite stvari.
Nepoštivanje osjećaja ljubomore
Ljutnja i tjeskoba mogu se povećati ako se počnete zadržavati na njima. I trebate prihvatiti svoje emocije i dopustiti im da budu. Ne morate se “riješiti osjećaja”, ali ako pazite na promatranje svojih osjećaja, možete ih ublažiti.
Shvatite da je neizvjesnost dio svake veze
Razumjeti svoja nagađanja
Ljubomora se može potaknuti nerealnim uvjerenjima: prošle veze voljene osobe prijete vašoj zajednici, nemate što ponuditi partneru, ova će veza ponoviti loše iskustvo s drugim ili onim. Često to nije ništa drugo do nagađanja koja nemaju nikakve veze sa stvarnošću.
Pronađite učinkovite načine za izgradnju odnosa
“Umjesto da se oslanjate na ljubomoru, bolje pronađite drugi način da sindikat učinite sigurnim”, savjetuje Robert Leahy. Primjerice, obratite pažnju kada vaš partner učini nešto dobro, hvalite se, suzdržavajte se kritika i sarkazma ili napravite popis jednostavnih i ugodnih stvari koje će se svidjeti svakom od vas.
Čuvaj se
Ne smijemo zaboraviti na naš razvoj. Pronađite hobi , vježbajte ili pohađajte satove joge. Ne lišavajte sebe i svog voljenog slobode i osobnog prostora.
Pokažite zahvalnost umjesto ljubomore
U određenoj je mjeri ljubomora normalna u vezi. Ali samo dok ih jača i ne uništava.
Prihvatite situaciju i redefinirajte odnos
To se odnosi upravo na one slučajeve u kojima postoje valjani razlozi za sumnju u odanost voljene osobe.
U ovoj situaciji potrebno je odlučiti što učiniti ne s ljubomorom, već s odnosom općenito.
Problem se može riješiti. Ali ako duboko sjedi i ukorijenjen je u djetinjstvu, bolje je riješiti problem sa stručnjakom. Ljubomora može biti opasna i čak štetna za vezu ; ne biste je trebali ignorirati.