HEKLANJE

Zašto su mačke svete u Egiptu?

Jedna od najvažnijih stvari za Egipat bila je zaštita pšenice, koja je osnovna hrana. Sav život bio je uređen za uzgoj pšenice. Zapravo je uzgoj pšenice igrao važnu ulogu u činjenici da je Drevni Egipat bio razvijenija kultura u usporedbi s drugim kulturama. Ista briga uvijek je bila u osnovi praćenja kretanja neba, bilježenja klimatskih promjena i promatranja kretanja Nila: bez problema proći kroz razdoblje sadnje i berbe. U ovom trenutku drevne Egipćane mačke koje mrze miš bile su od nevjerojatne pomoći. U drevnom Egiptu, gdje su se religija i priroda ispreplele, mačke su ubrzo stekle status Boga, a to im je donijelo veliku zaštitu i poštovanje.
Mačke su ubrzo postale dijelom svakodnevnog života nakon što su stekle status Boga. Mnoge su obitelji, posebno njihove kćeri, mačke zvale Mit, Miut zvuči kao imena. Žene su tijekom šminkanja pokušavale učiniti da im lica izgledaju poput mačaka. Skulpture mačjih glava u domovima poštovane su kao religiozni motivi koji su štitili dom od zla. Toliko da bi, ako obitelj izgubi mačku, nastupila velika tuga i svi bi članovi obitelji prerezali obrve da pokažu da žale. Mrtva mačka je svečano pokopana u gradskom hramu. Nisu mogli prihvatiti da ih zauvijek odvoje od tako dragocjenog bića, Stari Egipćani su svoje mrtve mačke uključivali u svoju kulturu reinkarnacije. Vjerovalo se da će se nakon kratkog vremena njihove mrtve mačke ponovno vratiti na zemlju.
Kultura boga mačaka starih Egipćana, koji su imali politeističke religije, bila je češća u delti Nila. Hramovi za bogove mačaka građeni su u cijeloj delti Nila. Mačke su bile prikazivane kao sveta bića na zidovima mnogih hramova i mnogih piramida. Glavni među njima bio je motiv boga mačaka, koji je kandžom ubio zmiju po imenu Mafdet.
Doista, mačke su postale simbolizirajuća bića drevnog Egipta. Prirodno, njihovi su susjedi ubrzo postali svjesni postojanja ovog posebnog bića i vrijednosti koju su mu pridavali stari Egipćani. Ali mačke su bile iz starog Egipta i morale su biti zaštićene. Mačkama je zabranjeno izvođenje izvan Starog Egipta. No, miješani grčki trgovci ukrali su mačke, dopuštajući im da se prošire u mediteransku regiju. Perzijanci, ostali susjedi starih Egipćana, brzo su iskoristili značaj koji je drevni Egipat davao mačkama u svoju korist. Toliko da kada su se staroegipatski grad koji su Perzijanci opkolili opirali predaji, Perzijanci su prijetili bacanjem živih mačaka preko gradskih zidina. Zbog svog vjerskog poštovanja prema mačkama, stanovnici grada odlučili su se predati, a ne povrijediti ovo sveto biće.
Kultura starog Egipta, koja je bila pod sjenom Rimskog carstva, s vremenom se počela zaboravljati. Rim je bio iznad svega. Zapravo, religiozni motivi koji su se izvozili iz Mezopotamije u Drevnu Grčku, a zatim u Rim gurnuli su drevne egipatske bogove u dubine Nila.. Brončane božice mačaka ostavile su svoje mjesto mramornim kipovima boga-čovjeka. Bast i Sakhmet, koji su ostavili traga u vremenu kad je poštovanje prema mačkama odmicalo, ostali su samo kao motivi pronađeni na zidnim slikama u ruševinama.

Koža na kožu

Nakon presijecanja pupkovine primalja novorođenče stavlja majci na prsa ili trbuh. U dodiru gola koža na golu kožu dijete se