HEKLANJE

Zašto su nam potrebna vlakna za dobru probavu

Vlakna su prehrambena vlaknaPrehrana i zdrava prehrana… Jednostavno, biljne stanične stijenke i složeni ugljikohidrati koji se nalaze u tim stanicama. Sastoji se od polisaharida – to su složeni oblici ugljikohidrata.
Kao što znamo, ugljikohidrati su nam potrebni da bismo dobili energiju. Ali polisaharidi koji čine vlakna, mi ne probavljamo i ne razgrađujemo se na jednostavne ugljikohidrate, odnosno nisu nam prikladni da nam posluže kao “gorivo”. Oni imaju drugačiji zadatak, ali i važan.
Postoje dvije vrste vlakanaEdukacija pacijenta: Dijeta bogata vlaknima (izvan osnova):
Topljiv – sastoji se od polisaharida koji se nalaze unutar biljnih stanica i sprječavaju njihovo isušivanje. Nalazi se u voću, povrću, žitaricama i grahu.
Netopljiv – sastoji se od polisaharida koji tvore biljne stanice. Posebno je ima u cjelovitim žitaricama, ali ima je i u drugoj biljnoj hrani.
Prvo, za zdravlje crijeva. Netopljiva vlakna se ne probavljaju, povećavaju volumen stolice – ako ima puno vlakana, tada će biti redovita i ugodna. Crijevu je lakše raditi u takvim uvjetima.
Drugo, topiva vlakna su bitnaKako različite vrste vlakana utječu na mikrobiommnoge bakterije koje žive u probavnom traktu. Generira interakcija s njimaDijetalna vlakna, crijevna mikrobiota i metabolička regulacija – trenutno stanje u randomiziranim ispitivanjima na ljudimatvari koje su važne za cijelo tijelo. Primjerice, masne kiseline kratkog lanca – one pružaju energiju stanicama debelog crijeva, utječu na metabolizam i djeluju protuupalno. Uz to, takve kiseline mogu poslužiti kao hrana drugim korisnim bakterijama.
Kao rezultat, trebamo obje vrste vlakana barem kako se ništa ne bi razgradilo i ne zaboljelo u crijevima i u cijelom tijelu.
Koliko vlakana jesti svaki dan
Minimalno – 20 grama dnevno, bolje više – do 35 grama.
Dijeta s vlaknima djeluje dugoročno. To znači da ako ga je malo u prehrani, u početku se to možda neće primijetiti – događa se da vrlo dugo nema negativnih simptoma. Stoga se čini da možete i bez vlakana.
Ali zapravo, što prije prilagodite prehranu i dodate joj važne tvari, to bolje. Uostalom, problemi s crijevima i srcem ne pojavljuju se preko noći.
Stoga biste trebali jesti više svježeg povrća – najmanje 300 grama dnevno – i pokušati jesti cjelovite žitarice. Ili uzimati dodatke prehrani.
Kako razumjeti da je dodatak visokokvalitetan
Pri odabiru dodataka prehrani na bazi vlakana, pažljivo pročitajte naljepnicu. Treba navesti količinu topivih i netopivih dijetalnih vlakana, kao i njihov postotak preporučenog dnevnog unosa – u jednoj porciji ili dozi dnevno. Što više vlakana dobijete u jednom obroku ili tijekom dana, to bolje.
Hoće li vam pomoći da smršavite?
Moguće, ali ne izravno. Hrana bogata vlaknima održava vam osjećaj sitosti. Stoga pomažu u suočavanju s prehrambenim ograničenjima, ako je potrebno.
Kako pravilno uzimati vlakna?
Ako govorimo o voću i povrću, onda ga je najbolje jesti svježeg, neprerađenog. Dakle, u njima se ne pohranjuju samo vlakna, već i vitamini i hranjive tvari.
Ako govorimo o dodacima, tada ih treba stavljati u hranu ili piće ili uzimati u obliku tableta – što vam je prikladnije. Glavna stvar je piti puno tekućine kako ne bi izazvali grčeve u crijevima.
Postoje li neke nuspojave od toga?
Gotovo da nema nuspojava od vlakana. Ako samo naglo i naglo u prehranu dodate velike dijelove prehrambenih vlakana, tada se može pojaviti nadutost. Stoga ih je bolje uvoditi u prehranu postupno i davati tijelu priliku za obnovu.
Za neke druge probleme s crijevima, vlakna mogu pogoršati stanje. Ali to se rijetko događa.

Kratak sažetak interneta

Poput uvodnog čina za predstavu, telegraf, telefon i radio sudjelovali su u uvođenju svjetskog interneta. Internet je bez problema preuzeo