HEKLANJE

Zašto su pernati jastuci opasni za vaše zdravlje

TEMU APP 100 E KUPON

Istraživači su dokazali da su jastuci od perja opasni po život. Primjerice, u Europi su jastuci od perja zabranjeni za upotrebu u sanatorijima, bolnicama, vrtićima i hotelima, jer su potencijalno opasni za ljudsko zdravlje. Zašto su jastuci od perja i puha toliko opasni?
Pero, kojim se puni jastuk, ne propušta zrak, što znači da se glava osobe koja leži na jastuku znoji. Tijekom noći tijelo odrasle osobe može ispustiti oko litre vlage koja se sakuplja u pernatom jastuku. Stručnjaci su izračunali da u pet godina rada jastuk od perja postaje za četvrtinu teži. I ne samo zbog vlage.
Vlaga u pernatom jastuku izvrsno je uzgajalište parazita u krevetu. U pernatim jastucima može živjeti do trideset vrsta parazita u krevetu. Najopasnija od njih je grinja u krevetu . Opasnost je u tome što grinja u svom životu izlučuje izmet – protein koji kod osobe može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju.
Čime se zamjenjuju jastuci od perja? Izvrsna zamjena za jastuke od perja i puha su jastuci od prirodne vune ili sintetičkih punila. Vrlo su prozračni. A krevetni paraziti u njima ne žive.