HEKLANJE

Zašto su potrebni umnjaci?

TEMU APP 100 E KUPON

Umnjaci se režu u dobi od 18-25 godina, a ponekad i kasnije. Do tada je koštano tkivo čeljusti već formirano, a zub se mora probiti.
Štoviše, evolucija uzima svoj danak. Neki ljudi misle da je umnjak atavizam naslijeđen od naših predaka. Hrana je tada bila grublja, nekako se kuhala, a da biste je žvakali trebali su vam veliki i snažni zubi. Vremenom je potreba za tim zubima postala sve manja, a čeljust osobe manja. U usporedbi s našim precima, širina zubne ploče postala je kraća za 10-11 mm. Nije neobično da u njemu nema mjesta ni za posljednje zube.
Umnjaci – glupost prirode?
Na temelju gore navedenog, želio bih pitati: zašto su nam potrebni?!
Nije sve tako jednostavno. U prirodi nema ništa suvišno. Svojevremeno su istraživači druge dijelove ljudskog tijela proglasili rudimentom: slijepo crijevo, himen, tonzile. Ali onda se ispostavilo da su to nužni dijelovi stvari. Na primjer, himen štiti mikrofloru rodnice djevojčica od bakterija, upala slijepog crijeva važna je karika u imunološkom sustavu, a krajnici također igraju zaštitnu ulogu.
Zubu mudrosti ponekad treba samo pomoć: podrežite malu kapuljaču koja nastaje kad zub ne može sam prorezati desni. Ako se prepusti slučaju, zub može rasti bočno i / ili izazvati upalu sluznice. Ali postoje šanse za spas zuba!
Ponekad liječnici savjetuju uklanjanje. Umnjak koji nije pravilno postavljen vrlo je teško dobro očistiti. Zbog nakupljanja plaka, osoba će cijelo vrijeme biti u opasnosti: mogu se razviti karijes, parodontitis ili zarazne bolesti. Ali ako zub raste ispravno, iako bolno, bolje ga je sačuvati.