HEKLANJE

Život joj se vratio. Opet je počela željeti.

Jednom davno bila je djevojka. Željela je ručke. Mama je bila zauzeta. Htjela se staviti na ruke – i zaplakala. Mama je bila zauzeta. Nastavila je željeti i plakati. Mama je bila zauzeta. Prestala je željeti. I prestala je plakati. Dobra cura.

Htjela se igrati – ali ne – “Mama spava, umorna je.” Prestala je željeti. Udobna djevojka.

Željela je igračku – nije bilo novca. Prestala je željeti. Pametna djevojka.

Željela je psa. To nije bilo moguće. Prestala je željeti. Poslušna djevojka.

Željela je lijep grudnjak i prekrasnu haljinu – poput Svete iz 6A razreda. To nije bilo moguće. Prestala je željeti i nastavila nositi pulover svog rođaka. Praktična djevojka.

Željela se udati – napustiti mjesto gdje se ne može željeti i nema mogućnosti, tamo gdje ima mjesta za prilike i želje. Ali nije uspjelo. Prestala je željeti. Napredna djevojka.

Htjela je novu godinu dočekati sa svojim voljenim. Da ima odmor kakav nije imala u roditeljskoj obitelji. Ali voljena je cijelo vrijeme bila zauzeta. Prestala je željeti. Razborita žena.

Željela je djecu. Ali nije bilo nikoga s. Prestala je željeti. Napredna žena.

Željela je napustiti zemlju. Ali morao sam paziti na ostarjelu mamu. Prestala je željeti. Brižna kći.

Željela je otići na odmor. Ali morao sam raditi. Prestala je željeti. Odan zaposlenik.

Jedno jutro nije htjela ništa. Jela je svježu kašu i nije htjela ništa. Već je dobro znala da je željeti besmisleno.

Odjednom je postala sretna sa svime. Nema ničega što je željela – pa, u redu, sada ne želi ništa. Prijatelj je rekao da je to bilo prosvjetljenje. Da su svi problemi iz očekivanja, a njena očekivanja su sama od sebe prošla, ovo je poniznost, ovo je blagoslov. Nije znala je li to dobro ili nije. Nije ju više bilo briga.

Drugi su pitali želi li nešto. “Dobro sam, imam sve”, slegnula je ramenima i okrenula se prema zidu. Dugo je bila u depresiji, ali s njom je bilo u redu, jer je odavno zaboravila što znači željeti.

Morala je na posao. Ali nije htjela – nije razumjela zašto. Nije joj trebao novac – nije željela ništa.
“Ne kiseli” – rekli su joj prijatelji.
“Idi se oslobodi.” “Živi ste i zdravi, a u Africi djeca gladuju.”
Nije ju bilo briga. Nije okusila život. Nije osjećala život. Izgubila je život.
Gotovo je prestala jesti. Izgubila je kilograme. Loose. Prestao sam izlaziti iz kuće. Povremeno sam naručivao namirnice. A onda, u osnovi, radi naručivanja mačje hrane. Mačku već dugo nije voljela, ali je se nije mogla riješiti. Odgovorna žena.
Jednog dana dostava nije stigla. Morala je u trgovinu po hranu za mačke.
“ŽELIM AUTO !!!” – čula je kako dijete puca u histeriji.
Oči su joj se ispunile suzama. Nije razumjela zašto. Briznula je u plač. Izravno na blagajni – plaćanje hrane.
Otrčala je kući. Jecala je tri dana bez prestanka. Preplavio ju je očaj, a zatim divlji bijes. Nije razumjela zašto.
“I ja želim pisaću mašinu”, i odjednom je prestala plakati. Nasmiješila se dok je razmišljala o malom automobilu-igrački koji je željela u dobi od 4 godine. I opet je počela plakati. Odjednom se počela prisjećati što je željela posljednjih četrdeset godina. Htio sam i nisam primio. I iz očaja je prestala željeti. Činilo se da “ne želim” boli manje od želje i ne primanja.
“Hoću auto!” Iz ormara je uzela dugo prašnjavu haljinu. Napravila sam prekrasnu frizuru. Nasmiješila se zrcalu, koje je odražavalo njezino lice natečeno od suza – s crvenim nosom i jedva primjetnim očima iza torbi.
Izašla je van i nasmiješila se suncu. Otišla je po auto-igračku.
Život joj se vratio. Opet je počela željeti.
Ekaterina Busel

Bolje fotografije nego ništa

Fotografije u dizajnu je poput stavljanja života u njih. Bez fotografija, dizajn bi izgledao bljutav i dosadan onima koji ih

Kreditni savjeti

Ako ste poput mnogih ljudi, ili imate lošu kreditnu sposobnost ili ste imali lošu kreditnu sposobnost u nekom trenutku svog