HEKLANJE

10 stvari koje morate znati kada gradite ili renovirate

TEMU APP 100 E KUPON

Postoje mnogi tužni slučajevi kada obnova doma ne ide kako je planirano – često premašuje proračun ili raspored, ili se neočekivano pojavljuju nepredviđene komplikacije i uništavaju čak i godine rada.
Većina ovih situacija nikada ne bi pošla tako po zlu uz pažljivo planiranje i rano donošenje odluka u procesu obnove. U nastavku je nekoliko pitanja o kojima je bitno razmisliti prije nego što započnete renoviranje doma.
10 stvari o kojima treba razmisliti PRIJE početka rada
Pripremite proračun
Budite svjesni vijećnih propisa
Pronađite trgovca
Znajte svoje datume početka i završetka
Odabir proizvoda
Pripremite planove
Kupnja proizvoda
Što da kupim sebi?
Koje su usluge dostupne za moju nekretninu?
Koju vrstu jedinice za toplu vodu trebam?
Pripremite proračun
Prije nego što počnete kupovati svoju novu kupaonicu ili kuhinju morate znati svoja ograničenja potrošnje. Bilo da dobivate zajam ili plaćate gotovinom, morate procijeniti koliko će vaš projekt koštati. Neke tvrtke također nude financijska rješenja za odobrene kupce.
Budite svjesni vijećnih propisa
Saznajte sve informacije koje možete prije nego što dogovorite obrtnika. Ako je vaš dom na popisu baštine, morat ćete se pridržavati strogih općinskih propisa. Mnoge obnove mora odobriti vijeće prije početka radova. Za više pojedinosti kontaktirajte svoje mjesno vijeće.
Pronalaženje trgovca
Razgovarajte s obitelji i prijateljima koji su renovirali ili izgradili dom. Važno je pronaći trgovca s kojim možete komunicirati. Pobrinite se da razumijete sve što vam govore. Rezervirajte obrtnika puno prije vremena, jer se mogu rezervirati mjesecima unaprijed. Provjerite je li vaš trgovac licenciran. Jamstva za vaše proizvode vrijede samo ako ih instalira licencirani obrtnik.
Znajte svoje datume početka i završetka
Komunicirajte sa svojim obrtnikom i dogovorite realne datume početka i završetka vašeg projekta. Ako imate određen datum do kojeg posao mora biti gotov, na primjer imate rodbinu koja dolazi ostati, obavijestite svog obrtnika. Imajte na umu da neočekivani problemi mogu zaustaviti vaš projekt, bez obzira na to koliko ste ga dobro isplanirali.
Odabir proizvoda
Možda će vam trebati nekoliko odlazaka u kupovinu kako biste se odlučili za proizvode koji vam daju izgled kakav želite i koji su također praktični za vaše potrebe. Pregledajte tiskani ili online katalog. Nakon što se odlučite za stil (moderan, naslijeđe ili lagodan život), to će suziti vaš izbor proizvoda. Budite svjesni svih ograničenja veličine sobe. Ispišite ili zapišite specifikacije proizvoda i izmjerite svoju kupaonicu. Razgovarajte sa svojim trgovcem o svojim izborima. Ako vam trgovac kaže da proizvod koji ste odabrali nije prikladan, saznajte zašto. Možda je samo potreban dodatni posao koji oni ne žele raditi. Upamtite, to je vaš dom i morate biti zadovoljni kada se posao završi.
Pripremite planove
Važno je da napravite planove svoje kupaonice ili kuhinje. Raspravite o planovima sa svojim obrtnikom. Recite mu kakve proizvode želite, tako da će znati koji posao treba obaviti. Na primjer, ako ste odabrali ugradbeni vodokotlić, obrtnik će morati znati kako bi mogao ispravno postaviti vodovod prije nego što se polaganje pločica završi. Najbolje je imati specifikacije svih proizvoda koje ste odabrali kako bi obrtnik točno znao koji posao je potreban.
Kupnja proizvoda
Prilikom odabira proizvoda saznajte koliko će vremena trajati za dostavu. Neki proizvodi kao što su pribor za slavine i toaleti bit će na zalihama, dok su drugi kao što su toplice i toaletne jedinice izrađeni po narudžbi i može potrajati do 1 mjesec za narudžbu. Često se ti proizvodi izrađeni po narudžbi ne mogu vratiti, pa potvrdite svoj odabir proizvoda sa svojim obrtnik prije naručivanja. Od svog trgovca saznajte koje će proizvode prvo tražiti. Općenito, prvi potrebni proizvodi su podloga za tuš, kadu ili spa i miješalice ako se postavljaju na zid.
Kao vlasnik građevinarstva, što bih trebao sam kupiti?
Ako ste vlasnik zgrade, provjerite jeste li kupili sve glavne proizvode za svoju kupaonicu, kuhinju i praonicu rublja. To će osigurati da donesete sve odluke i postignete željeni rezultat. Bit će stvari o kojima nećete razmišljati prilikom narudžbe, kao što su različite vrste ručki na toaletnoj jedinici, položaj pumpe vašeg toplica, o kojima ćete se morati odlučiti. Važno je da sami donesete ove odluke jer će one utjecati na ukupni rezultat vašeg projekta. Manje armature za vodovod možete kupiti kod Vašeg obrtnika.
Koje su usluge dostupne za moju nekretninu?
Važno je znati trebate li plinske ili električne uređaje (aparat za toplu vodu, aparati za kuhanje). Ako živite dalje od grada, možda će vam trebati LPG uređaji. Ako trenutno imate električne uređaje i želite prijeći na plin, razgovarajte sa svojim obrtnikom kako biste utvrdili hoće li to biti isplativo i dugoročno isplativo. Ako gradite novi dom, odlučite se o uređajima koje želite prije početka gradnje, jer će se vodovod morati grubo doraditi na temelju vašeg odabira proizvoda.
Koju vrstu jedinice za toplu vodu trebam?
Dostupan je širok raspon jedinica za toplu vodu i može biti prilično zastrašujuće pokušati odabrati jednu. Ako zamjenjujete postojeću jedinicu, vaš izbor može biti ograničen, stoga razgovarajte sa svojim obrtnikom. Protočne jedinice tople vode trenutno su popularne, ali koriste veći plinovod od standardnih jedinica za skladištenje. To može značiti velike promjene vodovoda koje mogu biti prilično skupe, iako su na duge staze trenutni sustavi isplativi. Pogledajte Vodič za odabir tople vode za više detalja.
Mnoge od ovih točaka izgledaju pomalo očite, ali problem nastaje kada stvari počnete uzimati zdravo za gotovo. Kada ne budete sigurni da su sve vaše baze pokrivene, možda ćete otkriti da ste uložili puno vremena, truda i novca u renoviranje doma s kojim ćete možda na kraju ostati nezadovoljni.

Krema protiv bora Deception!

Novi kozmetički proizvod čini bore gotovo nevidljivima golom oku! Pogledajte ovaj nedavni isječak ABC Newsa i uvjerite se sami u