HEKLANJE

Čuvajte se utjecaja korištenja 301 preusmjeravanja

Dopustite mi da podijelim priču o razornim učincima koje promjena naziva domene i korištenje 301 preusmjeravanja može imati na promet web-mjesta tijekom nekoliko mjeseci.

Imam stranicu s recenzijom DVD-a koja radi u ovom ili onom formatu od 2000. godine. Sama stranica je bila prilično uspješna i povremeno je donosila poštenu zaradu. Još u ljeto 2006. glavni tim na web-mjestu odlučio je da se moramo proširiti kako bismo bili sigurni u budućnost. DVD kao format sada vjerojatno ima ograničen vijek trajanja i htjeli smo se proširiti na druga područja kao što su igre, glazba i novi HD formati za filmove.



Svi smo se složili da naziv domene treba promijeniti jer je naziv bio vrlo specifičan za DVD. Bio sam itekako svjestan da bi takva promjena mogla imati veliki utjecaj na promet, posjete tražilicama itd. pa sam pokušao učiniti sve što sam mogao kako bih umanjio pogodak. Uredio sam svaku pojedinu stranicu sa starog url-a za preusmjeravanje na novu web-lokaciju, a također sam postavio preusmjeravanja s ispravnim porukama o pogrešci 301 kako bi tražilice znale da su se stranice premjestile negdje drugdje.

Također sam počeo pregledavati sve povratne veze i pokušavati natjerati te stranice da ažuriraju te veze, uključujući DMOZ (još uvijek na čekanju u vrijeme pisanja). Kako bih pokušao potaknuti stvari, također sam dao napisati priopćenje za javnost koje sam distribuirao putem PRWeb-a. Također sam se uvjerio da su svi alati na svom mjestu kao što su google karta web mjesta, rss feedovi itd.

Unatoč svim tim stvarima, promjena je imala porazan učinak na promet. Nakon mjesec dana od nove stranice, promet je najniži u godinama. Mogao sam vidjeti da tražilice znaju za sve stranice web-mjesta, ali sve su rangirane vrlo nisko. Prihod je također bio na najnižoj razini. Na kraju su se stvari vratile u normalu, ali je trebalo dugo vremena i puno napornog rada da se to postigne.

Jedina lekcija koju sam naučio iz svega ovoga je da ne podcjenjujem učinak promjene naziva domene jer je to imalo velik utjecaj na mene, a pretpostavljam da bi isto bilo i za vas.