HEKLANJE

Je li mljevena kava korisna za biljke?

TEMU APP 100 E KUPON

“Biljke su poput nas; osim vode i sunčeve svjetlosti, za rast trebaju i hranjive sastojke. Razlika je u tome što biljke svoje hranjive sastojke dobivaju iz tla. Mnogi ljudi talog kave stavljaju u tlo kako bi njihove biljke mogle bolje rasti. Je li tako? zaista istina?”
talog kaveIako sadrži malu količinu dušika, nije vrsta gnojiva. Ispada da dušik, esencijalni hranjivi sastojak za rast biljaka, nema na zemljištu odmah nakon kuhanja. Da bi biljkama pružili bilo kakvu stvarnu vrijednost, talog kave treba neko vrijeme da se razbije na hrpi komposta.
Organska tvar mora se prvo razgraditi (kompostiranjem) kako bi se dobile pojedinačne hranjive tvari koje sadrže u biljkama. Istraživači tla sa Sveučilišta u Melbourneu primijenili su talog kave izravno na tlo brokule, poriluka, rotkve, viole i suncokreta. Iako se činilo da talog kave povećava količinu vode koju je tlo moglo zadržati, u konačnici je inhibirao rast svih pet vrsta biljaka.
Nekompostirani ostaci kuhinje svih vrsta mogu privući neželjene gljivice, bakterije i gljivične komarce na vašu biljku, kao i stvoriti uvjete za plijesan.
Kako koristiti talog kave za biljke?
1. Dodajte podlogu na hrpu komposta
Osim dušika, talog kave može u vaš gotov kompost dodati i fosfor i kalij, što oboje pomaže biljci da raste. Talog kave dodajte u kantu za kompost i sa srećom za nekoliko mjeseci dobit ćete aditiv za tlo gust hranjivim tvarima. H
2. Napravite kompostni čaj
Ako radije koristite tekuću hranu, a ne dodavanje gotovog komposta u smjesu za lonce, možete skuhati vlastiti čaj za kompost. Kompostni čaj također će sadržavati topljive hranjive sastojke i neke korisne mikrobe iz komposta.

Došao je digitalni svijet

Internet postoji već neko vrijeme, ali je njegova popularnost počela prije nešto više od pet godina kako sve više ljudi