HEKLANJE

Kako ne zaspati popodne: 6 savjeta

Nakon obroka, posebno obilnog, svatko od nas neumoljivo zaspi. Definitivno – najbolji izlaz – nemojte se opirati prirodi i dopustite sebi, pa, tijelu drijemati: od 10 do 30 minuta. Ali ovaj luksuz nije dostupan svima – na primjer, ako ste na poslu. Znanost će vam pomoći: šest savjeta znanstvenika koji proučavaju ljudske bioritme pomoći će vam da održite vitalnost i bistrinu uma nakon obroka. Pa, čitajmo i učimo – što učiniti ako nakon jela odete spavati, a ne možete spavati?
Jedite porcije “bebe”
Proces probave uzrokuje izljev krvi u probavne organe, a što je želudac začepljen, manje energije ostaje za druge procese. Otuda pad snage i smanjena mentalna aktivnost.
Sven-David Müller, nutricionist i autor knjiga o pravilnoj prehrani u Marburgu u Njemačkoj, savjetuje izbjegavanje obilnog ručka i ograničavanje na “dječji” obrok: pogotovo ako nakon obroka imate puno mentalnog posla.
Da bi tijelo potrošilo manje energije na probavu, izbjegavajte masnu hranu i hranu s “balastom” koja zahtijeva veliku potrošnju energije za probavu. To uključuje, na primjer, pomfrit, pljeskavice, prženo meso, juhu od graška – bolje je dati prednost nemasnoj ribi i dinstanom ili svježem povrću.
Uzmi grickalicu
Kako ne biste pretjerali s večerom, a zatim zagrizli nos, Mueller preporučuje lagani međuobrok između glavnih obroka. Samo nemojte utažiti glad sendvičima s kobasicom ili kiflicama. Idealno za ovo voće ili orašaste plodove (indijski orah, pistacije), koji će dati osjećaj sitosti bez ugrožavanja učinkovitosti (i slike naravno).
Odaberite prave proizvode
Da bi se održala vitalnost i učinkovitost tijekom dana, 30% dnevnih kalorija treba biti proteina, 30% – masti, 40% – ugljikohidrata. Osim toga, postoji niz namirnica koje mogu uzrokovati pospanost. A mnogi od njih izgledaju potpuno nevino i čak su korisni.
Brze ugljikohidrate treba izbjegavati ujutro i popodne: lako se probavljaju, izazivajući nagli skok energije u tijelu, ali nakon pola sata razina šećera u krvi pada jednako naglo i mi počinjemo zaspati. Stoga, umjesto lepinja, slatkiša, kolačića i bijele riže, odaberite spore ugljikohidrate: peciva od integralnog brašna, žitarice, povrće.
Pospanost uzrokuje i hrana bogata triptofanom – aminokiselinom koja sudjeluje u sintezi melatonina – hormona spavanja. Glavni izvori triptofana su trešnje, trešnje, proizvodi od soje (posebno mnogi u japanskoj kuhinji), jetra, kikiriki i pinjoli, mlijeko i mliječni proizvodi (sir, tvrdi sir, kiselo vrhnje).
Budite oprezni s magnezijem
Unatoč vrijednosti magnezija, u velikim količinama može djelovati na tijelo kao blagi hipnotik, jer ovaj element u tragovima pomaže opuštanju mišića. Stoga tijekom dana ne biste trebali zloupotrijebiti hranu bogatu magnezijem: sjeme sezama, sjemenke, mekinje – pogotovo ako imate tjelesnu aktivnost, poput vježbanja.
Ne pretjerujte s kavom
Kofein, ulazeći u tijelo, počinje djelovati tek nakon 20-30 minuta. Mnogi ljudi to ne znaju i, bez trenutnog priljeva energije nakon jedne šalice kave, odmah popiju drugu, treću. Međutim, rezultat je upravo suprotan: umjesto da se razveseli, tijelo od viška kofeina počinje zaspati.
Kako zamijeniti san
Profesor Jürgen Zulley iz Bavarske, koji već dugi niz godina proučava ljudske bioritme, savjetuje spavanje barem nekoliko minuta popodne – nije potrebno zaspati: dovoljno je da se udobnije smjestite i duboko opustite.
Ako ne možete spavati, riješite se popodnevne pospanosti, pomoći će umjerenoj aktivnosti. Ne biste se trebali “vješati” u računalu, igrati pasijans ili prelistavati vijesti na društvenim mrežama. Prošećite uredom, potražite sljedeći ured i razgovarajte s kolegama. Ako ručate u kafiću, na povratku u ured lagano prošećite, idite u park (ako je u blizini), udahnite svježi zrak. Tjelovježba vas neće samo razveseliti već i ubrzati metabolizam.