Kratka povijest preuzimanja glazbe

Preuzimanje glazbe je proces u kojem se glazbene datoteke otvaraju na internetu i spremaju za buduću upotrebu. Ovo je postala jedna od najvećih svjetskih internetskih zabava tijekom posljednjih godina, a popularnost preuzimanja glazbe nastavlja rasti.

Ironično, međutim, preuzimanje glazbe nije počelo u najpozitivnijem svjetlu. Zapravo, smatralo se prilično nezakonitim, a mnoge tehnologije za dijeljenje datoteka, kao što su peer-to-peer mreže, davale su nebrojenu glazbu javnosti besplatno i bez dopuštenja umjetnika ili vlasnika glazbenih autorskih prava . Jedno poznato mjesto poznato po tome, Napster, potaknuto je na kršenje zakona o autorskim pravima i rečeno mu je da se zatvori. Prema Američkom udruženju diskografske industrije (RIAA), ova praksa nije bila samo protuzakonita; to je štetilo prodaji glazbene industrije—skidanje glazbe s interneta premašilo je prodaju CD-a i videa u nekim zemljama. Uslijedile su mnoge tužbe, a drugim je stranicama naređeno gašenje.



Nekoliko umjetnika povikalo je na praksu skidanja glazbe. Osjećali su se izdanima, budući da se njihova teško zarađena glazba prosljeđivala bez zarade i bez njihova dopuštenja. Osjećali su se nepoštivano i pokradeno!

Na kraju je došlo do rješenja koje bi preuzimanje glazbe zadržalo kao aktivnu zabavu. Legalno digitalno preuzimanje postalo je popularno putem iTunesa 2003. godine, a preuzimanje glazbe s Interneta eksponencijalno se povećalo, postavljajući nove rekorde u prodaji. Jedan primjer za to je Crazy Gnarlsa Barkleyja, koji je došao na vrh UK Singles Chart-a isključivo zahvaljujući distribuciji preuzimanja glazbe. Napster je također ponovno na mreži.

Zanimljivo je da su se mnogi izvođači sami uključili u online igru skidanja glazbe, a sada je mnogo njihove glazbe dostupno na njihovim osobnim i komercijalnim stranicama. Ta su preuzimanja, međutim, ili kratki pregledi ili uzorci niske kvalitete—dovoljno da umjetnici prodaju svoju glazbu onima koji više vole skidati glazbu, a također i da zarade novac na internetu kao i putem glazbenih prodajnih mjesta!

Skidanje glazbe je, dakle, za mnoge bilo prilično nesigurno iskušenje, ali zbog kompromisa i inovativnog tehnološkog napretka, ta se praksa srećom nastavila još neko vrijeme!