HEKLANJE

Možete li doista dobiti besplatno izvješće o kreditnoj sposobnosti?

TEMU APP 100 E KUPON

Svi smo vidjeli oglase za “besplatna kreditna izvješća” u našoj e-pošti i na raznim web stranicama.

No je li većina besplatnih ponuda kreditnih izvješća stvarna?



Nažalost, većina zapravo nije besplatna. Zapravo, većina zahtijeva mjesečno “praćenje kredita” ili neku drugu naknadu – onu koja većini ljudi stvarno nije potrebna.

Prema Zakonu o poštenim i točnim kreditnim transakcijama (FACT Act) potrošači mogu zatražiti i dobiti besplatno kreditno izvješće svakih 12 mjeseci od svake od tri nacionalne tvrtke za izvješćivanje o kreditnoj sposobnosti potrošača – Experian, Equifax i TransUnion.

Da biste dobili svoj primjerak, posjetite www.AnnualCreditReport.com i možete naručiti svoje kreditno izvješće online. Ili ako želite, možete podnijeti zahtjev telefonom ili poštom.

Druge web stranice koje tvrde da nude “besplatna kreditna izvješća”, “besplatne kreditne rezultate” ili “besplatno praćenje kreditne sposobnosti” nisu dio zakonski propisanog programa besplatnih godišnjih kreditnih izvješća.

Stoga neka vas ove druge ponude ne zavedu.

Što trebate učiniti ako pronađete bilo kakve pogrešne ili štetne podatke u svom kreditnom izvješću?

Obratite se kreditnom uredu koji je izdao izvješće u pisanom obliku (također možete podnijeti osporavanje putem interneta.) Budite konkretni o tome što mislite da treba ukloniti i dajte objašnjenje. Prema zakonu, agencije za izvješćivanje o kreditnoj sposobnosti moraju istražiti vaš spor u roku od 30 dana i pismeno vas obavijestiti – ako se informacije ne mogu potvrditi kao točne, moraju se ukloniti.



Jedan od načina za praćenje vlastite kreditne sposobnosti tijekom godine je da naručite jedno po jedno izvješće o kreditnoj sposobnosti, pričekate nekoliko mjeseci, a zatim naručite sljedeće. Iako se svi vjerovnici ne prijavljuju svakom od 3 glavna kreditna ureda, ovo će vam dati dobru ideju o svim promjenama u vašem kreditu.

Što je s vašim kreditnim rezultatom?

Nažalost, vaš kreditni rezultat ne smatra se dijelom vašeg besplatnog kreditnog izvješća i mora se kupiti zasebno. U većini slučajeva ne morate često naručivati svoj kreditni rezultat, iako je dobra ideja znati svoj rezultat prije nego što se prijavite za bilo kakvu veću kupnju kredita.



Djeluje li popravak kredita?

Popravak kredita djeluje. Agencije za kreditno izvješćivanje moraju ukloniti sve stavke koje nisu točne. I ništa vas ne sprječava da osporite bilo koju stavku u svom kreditnom izvješću za koju smatrate da je štetna. Dok agencije za izvješćivanje o kreditnoj sposobnosti nemaju obvezu ukloniti bilo koju stavku samo zato što to šteti vašoj kreditnoj sposobnosti, mnogi pojedinci mogu postići uklanjanje štetnih stavki iz svog kreditnog izvješća i poboljšati svoj kreditni rezultat, samo tražeći da se stavka potvrdi.

Ali budite oprezni – postoje mnoge tvrtke koje će vam naplatiti naknadu, u osnovi da biste učinili ono što možete učiniti sami. I čuvajte se bilo koje tvrtke koja vam nudi izradu novog identiteta ili kreditne datoteke jer je to prijevara i može VAS dovesti u nevolju.



Najbolji način da zaštitite svoj kredit je da budete informirani potrošač!