Odaberite kreditnu karticu na temelju njezinih uvjeta i odredbi

Gotovo svatko prima brojna pisma s ponudama kreditnih kartica u svoje poštanske sandučiće barem jednom tjedno… ako ne i svaki dan. Kuverte obično sadrže nekakav tekst poput: “Ovo je zadnja prilika!” ili “Ponuda uskoro ističe!”

S toliko mnogo komada pošte koji često stižu, a svi su napisani sličnim “žurnim” tonovima, teško je shvatiti koja je zaista dobra ponuda. Može biti teško usporediti razlike između potencijalnih računa kreditnih kartica jer se na prvi pogled mogu činiti potpuno istima, ali mogu biti vrlo različiti nakon što se pročitaju i razumiju sitna slova.



Dakle, prije nego što naslijepo ispunite zahtjev za kreditnu karticu koja izgleda dobro na prvi pogled, dobro prođite kroz detalje kartice i provjerite je li doista najbolja dostupna.

naknade
Postoje li naknade povezane s kreditnom karticom? Mnoge kreditne kartice nude “bez naknada” prvih nekoliko mjeseci otkako je račun otvoren, ali onda počinju naplaćivati naknade za kupnju, korištenje kartice za predujmove u gotovini, a ponekad postoje čak i godišnje naknade za posjedovanje kartice! Različite tvrtke koje izdaju kreditne kartice naplaćuju različite naknade za iste usluge, pa usporedba naknada za sve potencijalne ponude kreditnih kartica može pomoći u određivanju koja je kartica najbolja ponuda.

Godišnja postotna kamatna stopa
Godišnja postotna kamatna stopa ili “APR” na kreditnim karticama jedan je od detalja kartice koji je lako odrediti. Očito je da će kartica koja naplaćuje 2,9 posto na stanje biti bolja ponuda od kreditne kartice koja naplaćuje 15,9 posto na stanje. Međutim, jedna stvar koju treba uzeti u obzir je je li APR promjenjiva stopa ili nije. Ako je promjenjiva, to znači da tvrtka koja izdaje kreditne kartice može povisiti kamatu. Dakle, pročitajte sitna slova na poleđini zahtjeva za kreditnu karticu kako biste utvrdili je li APR fiksna ili promjenjiva, a ako je promjenjiva – saznajte uvjete mogućih povećanja stopa.

Kamatne stope također mogu varirati ovisno o vrsti zaduženja na kartici. Na primjer, kupnja može biti po kamatnoj stopi od 2,9 posto, ali gotovinski predujmovi mogu biti po mnogo višoj stopi. Za svakoga tko doista vjeruje da nikada neće koristiti svoju kreditnu karticu za gotovinske predujmove, ova razlika u postotku kamatne stope možda neće biti zabrinjavajuća.

Kartice “Milje” ili “Bodovi”.
Osim kreditnih kartica koje se mogu jednostavno koristiti za kupnju robe i usluga, neke kreditne kartice nude milje za česte letove kod određenih zračnih prijevoznika ili “bodove” koji se mogu koristiti u određenoj trgovini kada se kartica tereti u dolarima. U većini slučajeva, za svaki naplaćeni dolar zarađuje se milja ili bod. Ove vrste kreditnih kartica obično imaju visoke godišnje naknade – obično između 50 i 100 USD godišnje. Međutim, često je godišnja naknada vrijedna troška ako se može zaraditi dovoljno bodova da se zapravo zaradi neka vrsta nagrade, kao što je povratna zrakoplovna karta.

Izvršavanje plaćanja
Različite kreditne kartice imaju različite mjesečne rasporede plaćanja. Neki zahtijevaju da se uplate vrše svakih 30 dana, a drugi su malo drugačiji. Važno je odabrati kreditnu karticu koja ima ciklus naplate kompatibilan s vremenom kada će novac biti dostupan za plaćanje. Također, sve kreditne kartice naplaćuju zakašnjele naknade ako mjesečna plaćanja kasne. Provjerite jeste li odabrali kreditnu karticu s najnižim kaznama za kašnjenja u plaćanju (iako je najbolje NIKAD ne slati uplatu kasnije od stvarnog datuma dospijeća).

Uz toliko izbora kreditnih kartica i toliko potencijalnih ponuda koje praktički svakodnevno stižu u poštanski sandučić, nije dobra ideja skočiti na prvu. Prikupite nekoliko koje dobro izgledaju i pažljivo usporedite sve uvjete i odredbe kartica, strukturu naknada, kamatne stope i rasporede plaćanja i pomoću toga odredite najbolju.