Odluke o poslovnom ulaganju

Postoje mnoga ulaganja koja tvrtka može napraviti. Posao financijskog menadžera je pomoći menadžerskom timu da ocijeni ulaganja, rangira ih i predloži izbore. Taj se proces naziva kapitalnim proračunom.

Neka ulaganja, međutim, prkose financijskoj analizi; primjer toga mogu se vidjeti u dobrotvornim donacijama, koje donose nematerijalne koristi koje financijski upravitelji sami ne mogu procijeniti.



Može se tvrditi da investicijske odluke spadaju u jednu od tri osnovne kategorije odluka:

Prihvatite ili odbijte jedan prijedlog ulaganja

Odaberite jednu konkurentsku investiciju umjesto druge

Racioniranje kapitala – s ovom posebnom kategorijom, ograničeni fond ulaganja je aktivan i odlučuje koji će se projekti među mnogima odabrati.

Dok svaka korporacija koristi vlastite kriterije za raspodjelu svojih ograničenih resursa, glavni alati su:

Razdoblje povrata
Neto sadašnja vrijednost

Metoda razdoblja povrata – mnoge tvrtke vjeruju da je najbolji način za procjenu ulaganja izračunavanje vremena potrebnog za povrat ulaganja.



Analitičari mogu jednostavno izračunati povrate i donijeti jednostavne odluke o prihvaćanju ili smanjenju na temelju potrebnog razdoblja povrata. Oni projekti koji se približe ocjeni se prihvaćaju, oni koji zaostaju se odbijaju. Na primjer, menadžeri male tvrtke mogu vjerovati da bi svi uređaji za uštedu energije i rada trebali imati trogodišnji povrat i da svi novi strojevi moraju imati osmogodišnji povrat. Osim toga, istraživački projekti trebali bi se isplatiti za deset godina. Ti se zahtjevi temelje na prosudbi menadžmenta, iskustvu i razini rizika.

Prihvaćanjem projekata s dužim povratom investicije menadžment prihvaća veći rizik. Što se investicija više isplati, to je neizvjesnija i rizičnija. Kriteriji povrata su poželjni jer su jednostavni za korištenje, izračunavanje i razumijevanje; no oni ignoriraju vremenski raspored novčanih tokova i sukladno tome vremensku vrijednost novca. Projekti s znatno različitim novčanim tokovima mogu imati isto razdoblje povrata.

Još jedan nedostatak korištenja otplate je taj što zanemaruje novčane tokove primljene nakon povrata.



Metode neto sadašnje vrijednosti

Ista metoda koja se koristi za vrednovanje novčanih tokova obveznica i dionica također se koristi za vrednovanje projekata. To je najtočnija i najispravnija metoda. Što se dalje u budućnosti prima dolar, veća je neizvjesnost da će biti primljen, što se naziva rizikom, i veći je gubitak mogućnosti korištenja tih sredstava, što se naziva oportunitetni trošak. Sukladno tome, novčani tokovi primljeni u budućnosti bit će oštrije diskontirani ovisno o rizičnosti projekta.

Način na koji se tvrtka želi financirati jesu odluke o financiranju neovisne o odlukama o ulaganju.



Prema vlastitom iskustvu, uvijek sam koristio samo metodu povrata, zajedno sa svojim poslovnim kolegama, možda zato što je to uvijek bilo lakše razumjeti, koristiti i izračunati. To nam je dobro poslužilo, ali je uzrokovalo česte sukobe između operacija, marketinga i financija, iz razumljivih razloga.

Ukratko, dok većina tvrtki može nastaviti koristiti metodu povrata novca zbog gore navedenih razloga, vrijedno je napomenuti da postoji još jedna opcija koja, posebno za financijsku stranu poslovanja, daje vrlo zanimljivu opciju.