HEKLANJE

Razotkrivene tajne agencije za izvješćivanje o kreditima

TEMU APP 100 E KUPON

Agencije za izvješćivanje o kreditima (CRA), Equifax, Experian i Trans Union poznata su imena. Sve financijske institucije koriste jedan ili sve ove CRA-ove za povlačenje vašeg kredita kada podnesete zahtjev za zajam.

Prema najnovijem saveznom zakonu, jednom godišnje od tih tvrtki možete dobiti besplatnu kopiju svog kreditnog izvješća. Ako niste iskoristili ovu besplatnu ponudu, idite na http://www.ftc.gov i slijedite vezu besplatnog kreditnog izvješća.



Međutim, ovaj članak nije o “velikoj trojici” kako se sada nazivaju. Riječ je o CRA-ovima za koje nikada niste čuli, što znači da ne znate da postoje. Ako ne znate da postoje, ne znate njihovu potencijalnu opasnost za vaše osobno financijsko zdravlje.

Budući da ne volim “tajne” organizacije koje posjeduju super štetne moći, ja sam autor ovog ekspozea.

Exposé je možda malo pretjeran, ali nakon što ga pročitate, odlučite sami. Vidite, ako ste ikada imali telefon, tekući račun, karticu za bankomat, podnijeli zahtjev za stan ili radili bilo što od potrošačkih stvari koje svi radimo, možda ste u jednoj od ovih nepoznatih baza podataka.

Započet ću s organizacijom koju telefonske kompanije obično nazivaju “bazom podataka o telefonskim računima”. Službeni naziv je National Consumer Telecommunications Data Exchange, Inc. (NCTDE). “Legaliziralo” ga je Ministarstvo pravosuđa SAD-a (DOJ) u rujnu 1997., a počelo je s radom u ožujku 1998.

Kladim se da niste znali da DOJ ima zakonodavnu moć, zar ne? Aktivisti za prava na privatnost također nisu, ali do danas nikakvi napori nisu bili učinkoviti u demontiranju onoga što je postalo behemot u telekomunikacijskoj industriji.

NCTDE (birokrati vole kratice) usluga je razmjene informacija za svoje članove međugradskog prijevoznika. Svaki član prijavljuje imena ljudi koji nisu platili svoje međugradske naknade. Ne samo da vas prijavljuju NCTDE-u, već i trećoj strani koju je NCTDE postavio da održava bazu podataka.

Equifax je trenutno ta treća strana. Svijetla točka je to što se bazom podataka NCTDE upravlja u skladu sa Zakonom o poštenom kreditnom izvješćivanju (FCRA).



Chex System, TeleCheck i SCAN dobro su poznati trgovcima ove lijepe zemlje. Svaki od njih održava bazu podataka pisaca loših čekova. Vaše bi ime moglo biti na njihovom popisu ako ste napisali samo jedan loš ček i bez obzira je li to vaša greška ili ne.

Kako da nisi ti kriv? Ako ste poput mene, ponekad zaboravite objaviti ček u svom registru i prije nego što shvatite, napisali ste još jedan i on se briše prije prvog. Rezultat nije uvijek odbijeni ček, ali može biti i bingo! sada ste uneseni u bazu podataka Chex System, TeleCheck i/ili SCAN.

Kad se to dogodi, sada imaju vaše ime, adresu, telefonski broj, broj bankovnog računa i bilo koju identifikaciju – obično broj vozačke dozvole – koju stavite na ček na zahtjev trgovine. Kladim se da biste se složili da je to puno informacija o vama.



Kada se nađete na ovom popisu, bilo koji trgovac koji se pretplati može vam uskratiti privilegije pisanja čekova. Osim toga, možda nećete moći otvoriti tekući račun u banci u svom gradu. Tako je, i banke su pretplatnici.

Budući da na tekućem računu ne zarađuju toliko novca koliko rade na drugim uslugama, to područje pomno prate. Iako tehnički nije krivnja ovih tvrtki da vam je odbijen račun, oni su i dalje ti koji održavaju bazu podataka pa preuzimaju toplinu.

Ako imate problema u ovom području, najbolji izvor koji mogu pronaći za stvarnu pomoć i rezultate je: http://www.creditinfocenter.com/FeaturedArticles/ChexSystems.shtml Nisam ni na koji način povezan s ovim mjestom i ne novčić od popisa njihove web stranice. Da imam problema, ovo je mjesto koje bih koristio.



Ili, ako želite sami, evo njihovih web adresa i besplatnih brojeva:

ChexSystems
www.chexhelp.com
1-800-428-9623

SKENIRATI
www.scanassist.com
1-800-262-7771

TeleCheck
www.telecheck.com
1-800-710-9898

Vjerovali ili ne, debitni ured sada postoji. Baš kao što kreditni uredi pomažu u donošenju odluka o odobravanju kredita, Debitni ured pomaže u donošenju odluka o odobravanju kredita. Izdavanje kartice na bankomatu i njihova ograničenja te prihvaćanje čekova primjeri su debitnih transakcija kako ih definiraju banke.

U pravu ste ako vjerujete da ova odjeća duplicira, u određenoj mjeri, gore spomenute tri tvrtke. Oprosti, ali jednostavno moraš živjeti s tim.

Vrsta informacija koje Debit Bureau ima o osobi sastoji se od povijesti otvaranja i zatvaranja vašeg (bankovnog) računa, povijesti narudžbi čekova, povijesti pisanja čekova, podataka o naplati, učestalosti korištenja debitne i bankomatske kartice i vaše osobne demografije. Ponovno pročitajte ovaj popis jer je doista nevjerojatan i, zapravo, sadrži važnije informacije od vašeg kreditnog izvješća.

Za više informacija o Debit Bureau posjetite: http://www.debitbureau.com Unca prevencije vrijedi kao funta lijeka, posebno s ovom organizacijom.

Usluge provjere stanara dobro su poznate u poslovima upravljanja nekretninama. Oni pružaju informacije o potencijalnom najmoprimcu koje pomažu upravitelju da donosi informirane odluke. To je teorija i, većinom, zapravo tako i funkcionira.

Ako je to točno, onda informacije moraju biti prilično točne, ali koja je to vrsta informacija u izvješću o provjeri stanara?

Za početak, nemojte vjerovati da su podaci o vama točni. Baš kao što agencije za izvješćivanje o kreditima zeznu, pa, tako i ove odjeće. Ako su vaši prijašnji stanodavci prijavili vašu povijest plaćanja i prebivališta, to će biti u izvješću. Ako ste ikada bili deložirani ili vam je oduzeto vlasništvo, ove će informacije biti u javnim evidencijama, a bit će iu izvješću pregledača.

Vaša kriminalna prošlost će biti u izvješću. Ako ste osuđivani za kazneno djelo, prekršaj ili promet, sve javne evidencije također će biti u vašem izvješću. Srebrna podstava u ovom oblaku je Zakon o poštenom kreditnom izvješćivanju koji regulira izvješća o provjerama stanara.

Ako ste odbijeni za najam, a upravitelj je koristio agenciju za provjeru, morate, prema zakonu, dobiti sve informacije u vašem dosjeu u trenutku podnošenja zahtjeva i izvor tih informacija. Morate također dobiti popis osoba koje su prošle godine primile kopiju ovog izvješća plus izjavu o vašim pravima u vezi s ovim izvješćem.

Ako gore navedene agencije ne pošalju hladnoću niz vašu kralježnicu, nemate puls. Ove manje poznate usluge vjerojatno su opasnije za vaš “identitet” od velike tri.

Zašto?

Do sada, prvo, niste znali da postoje i drugo, prema tome, ne znate koliko je lažnih i/ili negativnih informacija sadržano u njihovim datotekama. Sve to dovodi do, u najmanju ruku, pogrešnog odbijanja kreditnih ili debitnih usluga, uskraćivanja telefonskih usluga i uskraćivanja usluga čekanja.

Na krajnjem kraju je krađa identiteta. Vaš identitet tj. Ako postanete žrtva krađe identiteta, potencijalno biste mogli izgubiti sve što imate i nećete dobiti pravni lijek pet ili više godina.

Nadamo se da ćete posjetiti našu stranicu s resursima (vidi gore) i sami istražiti. Uostalom, informiranje o tome tko ima što o vama u svojoj bazi podataka samo je pametna zaštita osobne privatnosti.
————————————————– ——————————————