HEKLANJE

Rinoplastika: plastična kirurgija za vaš nos

TEMU APP 100 E KUPON

Rinoplastika (poznata i kao “operacija nosa” ili plastična kirurgija nosa) vrsta je plastične kirurgije koja se koristi za poboljšanje funkcije ili izgleda nečijeg nosa. Tehnika ima duboku povijest, budući da ju je prvi razvio Sushruta (često nazivan “ocem kirurgije”), koji je živio u drevnoj Indiji oko 500. pr. Nekoliko stoljeća kasnije, njegova metoda rinoplastike čeonog režnja prakticira se gotovo nepromijenjena čak i danas. Rinoplastika se može izvesti iz estetskih razloga (estetska kirurgija) ili radi ispravljanja urođenih mana ili problema s disanjem (rekonstruktivna kirurgija).

Osobe s malo neuobičajenim nosom smatraju da je oblik ili veličina njihova nosa izvor društvene nelagode i srama. No s rinoplastikom pacijenti ne moraju živjeti s unakaženim nosom. Plastična kirurgija može neprimjetno poboljšati izgled njihovog nosa i stoga im uliti osjećaj samopoštovanja. Imajući nos i crte lica normalnog izgleda, mogu s samopouzdanjem i poletom uživati u društvenim događanjima.



Rinoplastika se izvodi u općoj ili lokalnoj anesteziji, ovisno o procjeni liječnika i želji pacijenta. Na nosu se rade rezovi kako bi se uklonilo meko tkivo nosa, otkrivajući ispod njega hrskavicu i kost. Hrskavica i kost se zatim preoblikuju kako bi se ispravila deformacija. Sintetski implantat je neophodan ako je struktura kosti oslabljena ili oštećena, vjerojatno zbog nesreće. Preoblikovanje nije čisto kozmetičko; također se može učiniti za poboljšanje disanja.

Sve u svemu, rinoplastika je jedan od najčešće izvođenih zahvata plastične kirurgije. Može učinkovito promijeniti oblik vrha nosa ili hrpta, ako pacijent smatra da izvorne crte nisu privlačne. Osim svojih estetskih prednosti, također može ispraviti probleme s disanjem i urođene mane ili ozljede. Nije ni čudo zašto je rinoplastika vrlo raširen oblik plastične kirurgije.

Gnojidba u ekološkoj proizvodnji

Stajski gnoj, gnojnica i gnojovka domaćih životinja, napose goveda, te komposti od biljnih otpadaka, čine zajedno s prirodnim organsko-biološkim dodacima

Maturalna putovanja u Hrvatskoj

Maturalna putovanja srednjoškolaca kao i osnovaca zasigurno će ostati u nezaboravnom sjenčanju. Za osnovce to je sigurno veliki događaj. Po