Savjeti kako uštedjeti novac

Novac je bitan element u životu svakog tijela. To je onaj koji razmjenjujemo kako bismo dobili sve potrebne stvari u životu. I upravo to je razlog zašto radimo cijeli dan, a ponekad i noć. Budući da protok novca u nečijem životu nije ravnomjeran, razumno je uštedjeti nešto novca za krizne dane. Ekonomija dopušta svakome da troši svoj novac u bilo kojem iznosu koliko želi. Ali koliko bi netko mogao racionalno planirati kako bi održao minimalnu razinu sigurnosne kopije u bilo kojem danu izravno je povezano s njegovom/njezinom sposobnošću štednje.

U svakodnevnom životu, čak i ako znamo da trošimo novac za kupnju stvari koje su nam potrebne, većina nas ima tendenciju previše vidjeti činjenicu da je više od 50% potrošnje u svrhe koje su sasvim nepotrebne ili da se ti izdaci mogu izbjeći bez utječu na nečiji osnovni stil života. Upravo je to točka odakle treba početi razmišljati o štednji.



Razlikujte i jasno razumite svoje potrebe i želje. Potrebe su one stvari koje su potrebne za održavanje njegovih/njezinih osnovnih potreba. Želja se, s druge strane, odnosi na sve što nije apsolutna potreba, ali čija prisutnost poboljšava način života. Na primjer, automobil može biti potreban, ali SUV od 40.000 dolara je želja.

U ljudskoj je prirodi inzistirati na najboljem i najvećem čak i ako je ista kvaliteta dostupna po nižoj cijeni. Potrošiti 100 dolara u otmjenom restoranu kada si možete priuštiti isti raskošan obrok za 20 dolara ili kupiti košulju od 20 dolara s trendovskom etiketom od 30 dolara, sve to spada u ovu kategoriju “držati korak s Jonesesima”. Malo pametnog trošenja ovdje može mnogo uštedjeti.

Dobra je ideja isprobati robu i osjetiti je prije nego što je zapravo kupite. Jer nema smisla kupovati nešto što možda nikad ne koristite ili jedva da koristite. Takva analiza je relevantna posebno kada je stavka koja se razmatra skupa. Iznajmite jedan, posudite jedan i isprobajte jedan prije posljednjeg razgovora.

Hipoteke lako mogu biti najveći pojedinačni trošak većine obitelji u mjesečnom proračunu. Ovdje leži trik u nultom odabiru najbolje ponude. Izračunate usporedbe mogu napraviti razliku od nekoliko tisuća dolara u cijelom poslu. Drugi veliki trošak povezan je s vozilima koja osoba posjeduje. Treba vidjeti dobiva li on/ona najbolju ponudu za održavanje, osiguranje i popravke.

Istina, hrana je potreba, ali i stalni trošak. Kontrola novca koji se troši na hranu – u potrebnoj mjeri – može značajno utjecati na uštedu novca na kraju mjeseca. Planirajte kupnju hrane unaprijed, nabavite generike ili robne marke u trgovinama i opskrbite se proizvodima koje redovito koristite kada su dostupni na sniženju.

Još jedan trošak koji oduzima mnogo novca je fascinacija odjećom. Za razliku od elektroničke robe, cijena odjeće neprestano raste. Stoga je dobra ideja kupovati kvalitetnu odjeću koja dugo traje. Takva je odjeća bolja od one za ‘baciti’. Ni cijena odjeće neće pasti. Stoga je kupnja unaprijed za sezonu unaprijed logičan ispravan korak. Ali nikad ne pretjerujte. Nabavljati odjeću za 5 godina unaprijed je glupo!

Telefon je uobičajena stvar u svakoj kući. Ovo je jedan odjel u kojem novac curi kao iz otvorene slavine. Iako lokalna telefonska usluga ima fiksnu cijenu, međugradski pozivi su važni. Kupujte kako biste saznali najbolju ponudu što se tiče pružatelja usluga. Imajte na umu da ušteda od 16,75 USD mjesečno može dodati do 200 USD godišnje.



Ako ste ovisnik o putovanjima, putni troškovi mogu napraviti veliku razliku ako nemate pravog putničkog agenta. Čak i ako se radi o istom mjestu, zrakoplovnoj tvrtki, hotelu ili rent-a-caru, razlika između dva putnika lako može premašiti 1000 dolara. Držite oči i uši otvorene u lovu na putnika.

Upamtite, štednja novca ne znači stavljanje svih dolara koje netko zaradi na svoj štedni račun. Ali sve se svodi na pametno trošenje novca, istovremeno držeći pod kontrolom sve nepotrebne troškove. Sretno!