HEKLANJE

Situacija s affiliate marketingom

TEMU APP 100 E KUPON

Najvruća stvar u internetskom marketingu danas ide pod nazivom “affiliate marketing”. Ako osoba nije čula za ovaj pojam, onda je već dugo odsutna s Interneta. Affiliate marketing nije nova strategija promocije proizvoda, ali nikada nije izblijedio niti zakopan pod debelim slojem prašine i zaborava. Affiliate marketing smatra se relativno učinkovitom promotivnom strategijom i zato je preživio dugo vremena. Ali s evolucijom e-trgovine i internetske tehnologije, affiliate marketing je procvjetao.

Što je zapravo affiliate marketing? Affiliate marketing je simbiotski odnos između dviju internetskih tvrtki. Jedna od online tvrtki je Affiliate. Ova podružnica se ponekad naziva Izdavač. Druga internetska tvrtka je online trgovac ili oglašivač. Trgovac je tvrtka koja proizvodi proizvode ili pruža usluge. Oglašivač je najvjerojatnije unajmljeni marketinški ogranak internetske tvrtke.



Odnos dviju tvrtki usmjeren je na marketing i prodaju proizvoda putem interneta. Trgovac ili oglašivač povezuje se s partnerom kako bi se povećala prodaja. Uloga suradnika je osigurati promet na web stranici trgovca. To se obično radi kada podružnica promovira proizvode trgovca. Affiliate se plaća svaki put kada pošalje promet posjetitelja ili svaki put kada posjetitelj izvrši kupnju. Naravno, trgovac ima koristi kada posjetitelj kupi proizvod.

Ilustracije radi, evo konkretnog primjera: Tvrtka A je proizvođač posebnog foto papira, ali njen glavni problem je što njezinu web stranicu ne posjećuje dovoljno korisnika Interneta. Zatim, tu je tvrtka B, koja je tvrtka specijalizirana za proizvode za fotoaparate. Poduzeće B posjećuje puno kupaca, ali postoji potreba kupaca na koju ne mogu odgovoriti, a to je foto papir.

Predstavnik tvrtke A tada će pristupiti tvrtki B i angažirati potonju tvrtku u affiliate programu. Ovaj affiliate program je ovakav: tvrtka A će imati mali oglas na web stranici tvrtke B. I svaki put kada posjetitelj tvrtke B klikne na vezu , tvrtka A će platiti tvrtki B. Tvrtka A je trgovac dok tvrtka B postaje podružnica.

Affiliate program koristi i jer će tvrtka A imati povećanje prometa zbog oglašavanja u tržišnoj niši, a tvrtka B će biti plaćena, au isto vrijeme može bolje pomoći svojim klijentima.

U gornjem primjeru obje se tvrtke nadopunjuju. Ako internetsko poduzeće želi imati affiliate program, tada se mora obratiti marketinškoj tvrtki koja može profesionalno uskladiti tvrtke koje imaju komplementarne proizvode.