HEKLANJE

Sve što trebate znati o injekcijama botoxa

TEMU APP 100 E KUPON

Općenito, Botox je robna marka botulinskog toksina tipa A, čiji podtipovi postoje. Varijanta tipa B (BTX-B) poznata je kao Neurobloc u EU ili Myobloc u SAD-u. Oba se koriste u medicinske i/ili terapeutske svrhe. Sam botox popularnije je poznat po svojoj nekirurškoj kozmetičkoj funkciji. Također je poznat kao Vistabel u EU i Dysport.

U 1950-ima, iako se eksperimentiralo mnogo ranije, vrlo male injekcije botulinskog toksina tipa A (BTX-A) korištene su za smanjenje preaktivne mišićne aktivnosti. U istom razdoblju eksperimentiralo se s njom u kozmetičkim tretmanima. Godine 1989. u SAD-u Allergan Inc. dobio je odobrenje FDA i svoj lijek nazvao Botox. Odobrenje za njegovu kozmetičku upotrebu stiglo je 2002. godine, kada su istraživači otkrili njegove kozmetičke učinke.



Tehnički govoreći, botulin toksin tipa A (BTX-A) proizvode bakterije. Nakon obrade, njegova injekcija služi za ometanje živčanih impulsa, između ostalog. Kao takav, počeo je služiti u mnoge svrhe u nekirurškom kozmetičkom tretmanu, odnosno uklanjanju bora. Međutim, njegovi učinci nisu trajni, pa će možda biti potrebne buduće injekcije.

Koristio se za liječenje glabelarnih bora (pojava jakih bora između obrva), prekomjernog znojenja ispod pazuha, spastičnosti, mišićnih poremećaja, pa čak i pretilosti. Studija o drugim tretmanima koji koriste Botox i dalje su u tijeku.

Botox se obično smatra lijekom na recept koji treba davati kvalificirani liječnik. Iz tog razloga preporuča se da se radi u kontroliranom okruženju, odnosno u liječničkoj ordinaciji. Na taj način liječnik koji daje lijek može pratiti sve moguće neposredne nuspojave. Zbog toga se, među ostalim, ne preporučuju tzv. “Botox partyji”.

Navodno je u SAD-u Botox odobren za upotrebu u bočicama za jednokratnu upotrebu. Drugim riječima, propisano je za korištenje jednoj osobi. Bočice ne sadrže ništa što bi moglo spriječiti kontaminaciju ako se opetovano koristi za više od jedne osobe. Međutim, to je način na koji mnogi pojedinci žele smanjiti troškove injekcija, osim što se podvrgavaju injekcijama u društvenoj atmosferi.

Nažalost, konzumacija alkohola u takvom okruženju može poništiti svrhu injekcija. Nakon primanja injekcije, preporuča se da osoba: ne trlja lice i stoji uspravno nekoliko sati. Oba su namijenjena sprječavanju kretanja botoxa izvan ciljanog područja. Ovdje su jedna od najčešće poznatih nuspojava spušteni kapci. To je zato što su mišići koji kontroliraju kapke postali paralizirani. Međutim, smatra se da ova nuspojava obično traje samo nekoliko dana.

Bez obzira na to, budući da Botox dolazi od neurotoksina, s njegovom upotrebom kao i u bilo kojem drugom liječenju treba biti oprezan. Također se trebate posavjetovati s liječnikom o potrebnoj učestalosti injekcija. To može biti između četiri i osam mjeseci, ali ne manje od tri.

Antivirusni program

Antivirusprogram.se pomaže u odabiru pravog antivirusnog programa i stalno ažurira točne informacije o novim virusima, kao io novim karakteristikama antivirusnih