HEKLANJE

Ubiti Billa

TEMU APP 100 E KUPON

Riješite se nekih “dodataka”
Ključ financijske slobode je stvaranje bogatstva. Ključ izgradnje bogatstva je eliminacija svih dodatnih računa kako biste imali novca za uštedu. Kreditno izvješće prosječnog potrošača nosi prilično teret i zbog ovih računa. Krenimo od onoga što najviše boli. Uklonite sve navike koje trenutno imate. Većina navika košta novac, a ako je to navika, ionako ne može biti dugoročno zdrava za vas. Pušenje, piće, slatkiši, kava, skupljanje smeća, itd. Iznenadit ćete se koliko ćete novca spremiti u džep ako prestanete samo s 1 ili 2 od gore navedenog (naravno, ako se nešto odnosi). Odricanjem od navike ne samo da štedite novac, a možda čak i svoje zdravlje, već stječete i samodisciplinu koja vam pomaže financijski sazrijeti.

Hrana: večerajte u restoranu ili ponesite van
Pogledajmo to dvoje zasebno I zajedno. Ako jedete vani jednom tjedno, čak i sa 25 dolara trošite 100 dolara mjesečno. Prilično jednostavna matematika. Recimo da dobijete prijenos (drive-thru) 3 puta tjedno po cijeni od 5 USD po posjeti. To je jednako 60 dolara mjesečno. Ove su brojke ispod prosjeka, ali čak i tako, ovo je 160 USD u jednom mjesecu koji bi se mogli iskoristiti za uklanjanje nekih smrdljivih dugova. Spakirajte ručak za posao. Pokušajte kuhati kod kuće. To je djelić cijene, ima bolji okus od “brze hrane” i obično je zdravije. Ako ne možete eliminirati jedenje vani, pokušajte ga za početak prepoloviti.



Popis namirnica (ili nedostatak popisa)
Mnogi potrošači odlaze u trgovinu bez plana ili popisa. Velika pogreška. To je ono za što su trgovine mješovitom robom dizajnirane. Samo naprijed, hodajte niz svaki prolaz i iskušavajte se redom za redom, policom za policom nezdrave hrane, dodatnih stvari koje vam ne trebaju. Sam popis mogao bi vam uštedjeti 50% – toliko više da izbrišete te iritantne otplate kredita. Popis namirnica ima dvije svrhe. To vam štedi prilično malo novca što odmah primijetite. Drugo, omogućuje vam da budete spremniji za nadolazeći tjedan, mjesec ili koliko god često kupujete. Možete napraviti dnevni plan obroka unaprijed kako biste točno znali što trebate kupiti i otprilike koliko će vam gotovine trebati.

Prodajte neke stvari
Svatko ima stvari koje leže okolo i skupljaju prašinu. Sjećate li se izreke “Nekome je smeće drugome blago.”? Vjerojatno biste mogli izbaciti nekoliko ustajalih novčanica s nekim od onih kolekcionarskih predmeta koji stoje u kutiji u ormaru. Iznenadili biste se kada biste saznali da se predmet za koji niste apsolutno nimalo zainteresirani može prodati na aukcijskoj stranici i tako platiti bolnički račun koji vas ganja uokolo poput bijesnog stršljena.

Gotovina, gotovina, gotovina
Kupujte samo gotovinom. Plastika izgleda isto kad je potrošite. Novčanice u dolarima nestaju i osjetit ćete utjecaj kada počnete osjećati nestašicu. Pokrenite sustav novčanih omotnica – barem jednu za gorivo, hranu i odjeću. Kao i svaki novi sustav, bit će potrebno nekoliko puta prije nego što dobijete pravu količinu u omotnicama. Ipak ćete početi primjećivati veliki utjecaj na svoj proračun i smatrat ćete da se isplati. Ako nešto kupite gotovinom, to ne dugujete. Možda ćete i vi malo dulje razmišljati o tome kada budete držali tu novčanicu od 100 dolara. Ako primijenite razne tehnike i ideje u ovom članku, počet ćete smanjivati dijelove svog ukupnog duga. To će vas približiti postizanju financijske slobode, a vaše će kreditno izvješće započeti dugo očekivani proces ozdravljenja. Započnite danas!