HEKLANJE

Rođena Dubravka Ugrešić, hrvatska književnica

TEMU APP 100 E KUPON

27. ožujka 1949. u Kutini je rođena Dubravka Ugrešić, hrvatska književnica, prevoditeljica i esejistica. Bila je članica Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu i od početka devedesetih godina u stanju dobrovoljnog egzila. Završila je komparativnu i rusku književnost pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te radila u Institutu za teoriju književnosti pri zagrebačkom Filozofskom Fakultetu. Iz političkih razloga početkom devedesetih godina napušta Hrvatsku. Trenutačno živi u Amsterdamu, povremeno predaje na američkim i europskim sveučilištima te piše za europske novine i časopise. Možda je najpoznatija po kratkom romanu Štefica Cvek u raljama života, s podnaslovom Patchwork roman, u kojem se postmodernistički, ironično i duhovito igra trivijalnom literaturom (ljubićem) gradeći tekst kao krojni arak s naslovima koji slijede sve krojačke termine, te grafički i sadržajno ušivavajući citate, pisma, savjete. Štefica je, nakon ustanovljene popularnosti, 1984. uspješno prebačena i na film (U raljama života, Rajka Grlića).
Danas je Štefica Cvek, premda nastala 15 godina ranije, često uspoređivana s britanskom Bridget Jones, sadržajno (Štefica je slično naivna i također traga za muškarcem svog života) i strukturalno (dnevnik, postmodernističko kolažiranje). Stalno propitivanje prirode pisanja i književnosti, suprotstavljanje popularne kulture visokoj literaturi, te kasnije problematiziranje egzila i pitanja identiteta, najčešća su obilježja njenih romana. U koautorstvu s Aleksandrom Flakerom 1984. uređuje Pojmovnik ruske avangarde, djelo u deset svezaka. Također se bavi prijevodima s ruskoga (Danil Harms, Boris Pilnjak), te piše scenarije za film i televiziju (U raljama života, Za sreću je potrebno troje). Knjige Dubravke Ugrešić prevedene su na gotovo sve europske jezike i nagrađivane međunarodnim nagradama.

Treba li mi cjenik?

Pozdrav! Paušalni obrtnik koji pruža usluge i izrađuje vlastite proizvode isključivo po narudžbi (nema klasičan web shop, samo stranicu na