HEKLANJE

Potrošači snose najveći teret hladne zime

Iako Amerikanci osjećaju određeno olakšanje na benzinskim crpkama od rekordnih cijena prošle jeseni, njihove će čekovne knjižice još uvijek vjerojatno pretrpjeti udarac ove zime jer cijene prirodnog plina i lož ulja nastavljaju rasti.

U stvari, Odjel za energetiku predviđa da oni koji koriste prirodni plin za grijanje svojih domova mogu očekivati porast svojih mjesečnih računa za 48 posto u odnosu na prošlu godinu. Ako je zima posebno hladna, trošak će biti još veći.



Potrošačima može biti teško razmišljati o tome – pogotovo kada većina vlasnika kuća već u prosjeku troši 4100 dolara godišnje za energiju.

Iako nije uvijek lako razumjeti geopolitiku i ekonomiju energije, rastuće cijene uvijek pokazuju da postoji prevelika potražnja, a već godinama nema dovoljno domaće ponude. Posljedično, Amerika se morala oslanjati na strane izvore za svoj prirodni plin, velikim dijelom zbog činjenice da su cijene toliko niže.

U Saudijskoj Arabiji, primjerice, cijena prirodnog plina iznosi 75 centi za milijun Btu, au Kuvajtu 1,25 dolara za milijun Btu. Usporedite to s američkom cijenom od gotovo 13 dolara za milijun Btu i lako je vidjeti zašto Amerika odlučuje uvoziti svoj plin.

Ali tvrtke poput Mammoth Resource Partners Inc., tvrtke za istraživanje nafte i plina sa sjedištem u Kentuckyju, počinju opterećivati vrtoglavi rast cijena prirodnog plina iskorištavanjem plinom bogatog Apalačkog bazena.

“Apalački bazen, po mom mišljenju, najveća je prilika u Sjevernoj Americi da se smanji ovisnost Amerike o stranom plinu”, rekao je predsjednik Mammoth dr. Roger L. Cory, čest gost govornik na temu “vrhunac nafte”.

Velik dio porasta cijena lož ulja i prirodnog plina može se pripisati uraganima prošle jeseni, koji su onesposobili rafinerije i terminale na obali Meksičkog zaljeva. Do uragana Katrina, mnogi nisu razumjeli da se plin iz inozemstva ukapljuje i šalje na obalu Meksičkog zaljeva radi istovara i ponovne plinofikacije, dok domaća opskrba, poput one koju je istraživao Mammoth Resource Partners, može sigurno proći kroz unutarnje plinovode izravno na domaća tržišta za korištenje u američkim domovima.

TEMU APP 100 E KUPON

Vodič za jeftini web hosting

Provjerite sve značajke, planove, prijenos podataka, mysql račun i e-poštu. Shvatite svoju pozornost pri pokretanju web stranice. Ako planirate prodavati