HEKLANJE

Pet stvari koje biste trebali znati o beskontaktnim RFID kreditnim karticama

TEMU APP 100 E KUPON

Što je beskontaktna kreditna kartica i kako funkcionira?

Desetljećima su se kreditne kartice za pohranu podataka oslanjale na magnetske trake koje se nalaze na poleđini kartice. Za prijenos ovih podataka, karticu je potrebno provući kroz magnetski čitač, čime se ostvaruje fizički kontakt s trakom. S druge strane, beskontaktna kreditna kartica svoje podatke pohranjuje na čipu ugrađenom u plastiku kartice. Ovi se podaci ne prenose magnetski, već putem sićušnog radio signala kada kartica dođe u blizinu posebnog čitača na blagajni. Ovo funkcionira putem tehnologije radiofrekvencijske identifikacije, također poznate kao RFID. Kada se čip dovoljno približi čitaču, elektromagnetsko polje koje stvara čitač oživljava antenu na čipu, a podaci o transakciji šalju se u sustav.



Koje su prednosti beskontaktnih kreditnih kartica?

Za početak, ove RFID kreditne kartice puno su brže i praktičnije od tradicionalnih kartica s magnetskom trakom. Vlasnik kartice jednostavno maše karticom preko čitača, čeka trenutak na signal prihvaćanja iz stroja i to je to. Nema potrebe tragati za gotovinom, a kod transakcija ispod 25 USD, nema potrebe za unosom PIN koda ili potpisivanjem računa. Samo mahni i idi. Također, budući da kartica nikada ne napušta korisnikovu ruku, neki je smatraju sigurnijom.

Koji su nedostaci beskontaktnih kreditnih kartica?

Neki protivnici beskontaktnih kreditnih kartica tvrdili su da postoje sigurnosni rizici s korištenjem ovih RFID kreditnih kartica, budući da radio prijenos potencijalno može presresti kriminalac sa zlonamjernim namjerama. Dobra je vijest, međutim, da se stvarni broj kreditne kartice ne prenosi putem radiovalova. Umjesto toga, to je jedinstveni šifrirani kod dobar samo za RFID transakcije. Također, baš kao i obične kartice, vlasnici kartica nisu odgovorni za bilo kakve lažne naknade.

Gdje se mogu koristiti beskontaktne kreditne kartice?

Trenutačno su Visa Contactless, American ExpressPay i MasterCard PayPass dostupni kod odabranih prodavača na određenim lokacijama u Sjedinjenim Državama, uključujući 7-Eleven, McDonald’s, KFC, Arby’s, Walgreens, Sony Style, Wawa, Sheetz, CVS Pharmacy i razne kinodvorana. Trgovci koji mogu obavljati beskontaktne transakcije kreditnim karticama imat će poseban simbol na čitaču kreditnih kartica koji se nalazi na blagajni. RFID kreditne kartice također se mogu koristiti na bilo kojem mjestu koje prihvaća obične kreditne kartice, budući da će nove beskontaktne kartice i dalje imati običnu magnetsku traku na poleđini.

Tko nudi beskontaktne kreditne kartice?



Sve nove American Express Blue i Blue Cash kartice sada dolaze opremljene beskontaktnom značajkom. American Express također nudi RFID privjesak za ključeve koji se može povezati s većinom postojećih računa kreditnih kartica. Chase se udružio s MasterCardom i Visom kako bi ponudio Chase blink kartice u raznim stilovima.

Equifax kreditno bodovanje 101

Equifax je jedan od najboljih ureda za kreditno izvješćivanje i dobro je upućen u izračunavanje vaše kreditne sposobnosti na temelju